Last news in Fakti

18 Януари, 2022 18:34 7 302 16

Хора и животни изчезват в мистериозното езеро Соболхо

  • езеро-
  • мистерия-
  • соболхо-
  • бурятия

Това може би е най-опасното езеро в Русия

Много хора знаят за странните и необясними явления в и около езерото Байкал. Но не са много онези, които са запознати с друг мистериозен воден басейн на територията на Русия - езерото Соболхо.

Неотдавна, на официалната страница на правителството на Бурятия се появи публикация, посветена на това тайнствено езеро, което се намира близо до село Домна в Еравнински район.

Самото име "Соболхо" идва от монголски и в превод означава „без дъно". И името не е случайно.

Местните избягват това място. Сред хората се носят много слухове и легенди за това как хората са изчезнали безследно в езерото. Природният обект е наистина уникален. Водната повърхност е малка, но на много места е невъзможно да се измери дълбочината, пише изданието. „Учените са използвали различни методи, за да определят разстоянието до дъното. Ако измерванията са били успешни, тогава дълбочината е била равна на височината на висока сграда, което е необичайно за малките водоеми.

Хора и животни изчезват в мистериозното езеро Соболхо

В повечето случаи инструментите не могат да определят дъното. Изследователите смятат, че под Соболхо има цяла мрежа от канали и силните подводни течения могат да доведат до смъртта на хора и животни.

Жителите на Еравна го наричат ​​и „Бермудския триъгълник”, и „местното езеро Лох Нес”, и „бездънно”, и дори „езеро убиец”. Това е така, защото наистина е обвито в неразгадани мистерии.

Изглежда, че това се случва. Но това, което се случва със Соболхо, не вдъхва нищо друго освен ужас - удавени хора се намират на десетки километри от езерото, а през нощта от него се излъчва мистериозно розово сияние.

Преди повече от десет години историята на Соболхо заинтересува учените от Сибирския клон на Руската академия на науките. Специалистите обясняват бездънността му със специалната структура на земната кора в тази област. Тук има разломи, образувани поради бушуващи вулкани преди векове. Изследователите предполагат, че дъното е много по-широко от самото езеро и има течения, които са по-скоро като обикновени реки, но само че под земята. И тези подводни канали свързват Соболхо с други водоеми.

Хора и животни изчезват в мистериозното езеро Соболхо

Може би това обяснява една от основните загадки - защо телата на удавени хора и труповете на крави се откриват на съвсем различни места. Може би говорим за цяла мрежа от подводни тунели, пещери и дори галерии, чийто брой може да достигне десетки или дори стотици.

Местните си спомнят как в средата на 90-те години един от водолазите успява да стигне от Соболхо до друго езеро през подводен канал. В същото време той почти се изгубил сред множеството подводни пътища, пише сайтът pochivka.blitz.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТО В СИБИР ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ

    5 10 Отговор
    КОЛКО ХИЛЯДИ ХОРА„ ИЗЧЕЗНАХА,”😱

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Коко

    11 3 Отговор
    Под езерото Байкал има бази на извънземни. Това е факт. Напишете в ю туб: Дмитрий Медведев дал интервью - пришельцы среди нас!
    Слушайте и не се правете на ущипани и незнаещи!
  • 4 Велика мистерия

    6 11 Отговор
    Това ако беше в една бяла страна досега да са пуснали една подводница с кабел и да е минало по телевизията много отдавна
  • 5 Бончо от Нептун

    7 1 Отговор
    Хора те са тук, идват за нас!!!
  • 6 Веско НЛОто

    21 2 Отговор
    Снощи чух Голямата стъпка да върви в кухнята ми, станах, светнах лампата и се оказа, че 100килограмовата ми жена е станала да яде през ноща, легнах си и след около 2 час пак чух звуци, нещо като чудовището от Лох Нес, станах пак и заварих пак жена ми в тоалетната по голяма нужда.....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Любопитен

    12 0 Отговор
    А колко е билета до там че тъщата пита
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ковалски

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТО В СИБИР ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ":

    Що да не си привършил ярмата от фризера?
  • 11 Пълна мистерия

    10 2 Отговор
    Това езеро е като бюджета на република тикволандия, уж е малък а колко много чекмеджета пълни, и всяка година безследно изчезват по няколко милиарда.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 няма загадка

    4 0 Отговор
    Това не е езеро, а тресавище.
  • 15 ГанЯ

    1 0 Отговор
    Да изкъпем нашите "240" там, мухаха
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.