Отидете към основна версия

2 549 12

Какво се случва, когато искате повече, отколкото партньорът ви може да ви даде

  • връзка-
  • любов-
  • разочарование-
  • взаимоотношения

Какво да правим, когато връзката ни не върви така, както сме си представяли?

Снимка: Shutterstock

Отношенията между двама души винаги зависят от много неща и няма как да сложим различните двойки под общ знаменател. Но все пак можем да разсъждаваме по някои често срещани проблеми и да търсим техните решения. Например, когато влезем в една връзка с много очаквания. И когато те не се оправдаят.

Очакваме да бъдем обичани, обгрижвани и ценени, често пъти като компенсация за липсата на любов и грижа в детските ни години. Може дори да не осъзнаваме, че дефицитът води началото си още оттогава, но всички сме сигурни в едно - партньорът трябва много да ни обича, да е винаги до нас в точния момент и да отговаря на нашите съобщения незабавно.

И всеки път се надяваме, дори не само се надяваме, а твърдо вярваме, че в тези отношения ще можем да получим всичко, което бившите ни партньори или родители са ни спестили.

Но това понякога не се случва. И постепенно осъзнаваме, че е било просто илюзия…

Да приемем факта, че сме забуксували в неосъществими мечти и това е трудно и болезнено. И за да не чувстваме болка, започваме да се борим: да изискваме, да страдаме, да се опитваме да „преправим“ другия. Всичко възможно с надеждата да получим любов и грижа.

Дерзаем с все сили, но никога не се доближаваме до победата. Защото, казват, че „насила хубост не става“. И че няма как да променим другия. Единственият шанс, който имаме, е да променим себе си и нашето отношение към случващото се.

Партньорът няма да ни стане родител, а и това не е необходимо. Защото, независимо какво си мислим, това няма да върне липсващата любов. Винаги ще има нещо нередно, винаги няма да ни е напълно достатъчно. Борбата за повече ще продължи, докато най-накрая не бъде взето решението да се изправим срещу това, от което толкова силно искаме да избягаме.

Страх от „изправяне пред истината“

За да се осмелите и сложите край на битката, заровете „томахавката на войната“ и погледнете реалността в очите. Осъзнайте травмата си от детството си и понесете болката, от която бягате толкова дълго, съветват психолозите. Става дума за коренна промяна в стратегията и излизане от неприятния сценарий. Всичко зависи от самите вас и от никого другиго.

Ето няколко въпроса, които да си зададете:

Харесва ли ви статусът ви? Доволни ли сте от начина, по който стоят нещата? Ако не жертвате нищо и не предавате ценностите и мечтите си, тогава всичко е наред.

Чувствате ли уважение във взаимоотношенията? В случай, че партньорът ви уважава и обича, макар и не като родител, тогава нямате повод за притеснения.

Изяснихте си ли нуждите? Натрапването на вашите нужди е рисковано, ако партньорът ви не иска същото. Затова няма смисъл да се борите за загубена кауза. Трябва ви такава връзка, в която и двамата сте щастливи.

Ще можете ли да направите съответните компромиси? Ако отговорът е положителен, нещата ще се получат. В противен случай по-добре да се разделите с този човек. В любовта няма правила, двойката сама ги определя на принципа, че и двамата трябва да са доволни. Само тогава щастието и просперитета са възможни.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg

Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Свързани новини