Отидете към основна версия

4 282 25

Многото пари не ни правят много по-щастливи

  • пари-
  • щастливи-
  • милионер

Вижте защо

Снимкa: Shutterstock

Независимо дали става въпрос за милионер или за човек със средни доходи, почти всеки допуска една грешка – мисли си, че колкото повече пари печели, толкова по-щастлив ще бъде. Истината е, че щастието не е в количеството средства, а в начина, по който ги харчим.

Купувате си неща, а не преживявания

Лесно е да се поддадете на материалното изкушение. Но вечеря с приятели може да ви донесе много повече, отколкото купуването на телевизор последен модел. Общите преживявания помагат да изградим връзки с другите, което е дълготрайна радост.

Фокусирате се върху печалбата, а не върху свободното време

Понякога дотолкова се съсредоточваме върху увеличаването на средствата си, че забравяме за личния живот. Според проучванията по-богатите хора не прекарват свободното си време кой знае колко по-добре, защото правят много неща, свързани със стрес. Ако можете да избирате дали да припечелите 5 лв. допълнително или да се приберете вкъщи половин час по-рано, изберете второто.

Мислите, че луксозно жилище ще ви направи щастливи

Какво по-хубаво от това да напуснете панелката и да се преместите в мезонет на центъра? Изследванията обаче сочат, че смяната на жилището с по-хубаво не ни кара непременно да харесваме живота си повече. А ако най-голямата материална покупка не помага съществено за цялостното ни щастие, то значи трябва да преосмислим отношението си към материалното като цяло.

Прекалявате с удоволствията

Когато разполагате с неограничен финансов ресурс, може да ви изглежда глупаво да се ограничавате от хубавите неща в живота, например нови бижута или бутилки скъп алкохол. С прекаляването обаче рискувате да убиете удоволствието, защото то се превръща в нещо рутинно. Губите способността да се радвате на малките неща. Далеч по-голямо щастие ще предизвиква новата покупка, ако си я позволявате само при специални поводи.

Инвестирате много в себе си и малко в други хора

Според Дън и Нортън ако правите останалите щастливи по някакъв начин, това ще донесе радост и на самите вас. Самият процес на даване на пари за благотворителност например прави човек по-удовлетворен. Но истинското щастие е да видиш приложението на тези пари, не просто да ги дариш. Някои благотворителни организации например редовно информират дарителите какво се случва с помощта, дадена от тях, което е добър вариант, пише expert.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.

Свързани новини