Отидете към основна версия

2 893 5

Нови открития свързват Арктика и глобалното затопляне

  • полюси на затопляне-
  • глобално затопляне-
  • арктика-
  • ледове-
  • топене на ледовете

В т.нар. "полюси на затопляне" температурата се повишава значително по-бързо от темпа, наложен от глобалното затопляне

Снимка: Shutterstock

Руски и норвежки учени откриха в Арктика "полюси на затопляне" - зони с ускорено повишаване на температурата, по-голямо от скоростта на глобалното затопляне от десетилетия, съобщи БТА, позовавайки се на ТАСС.

Най-високите темпове на затопляне са регистрирани в северната част на Баренцово море, където скоростта на повишаване на температурата е 5-7 пъти по-висока от скоростта на глобалното затопляне, съобщиха от руския Арктически и антарктически научно-изследователски институт.

Според специалистите норвежкият остров Карл XII на североизток от архипелага Свалбард е един от "полюсите на затоплянето" - там е регистрирано средногодишно повишаване на температурата от 2,7 градуса Целзий на десетилетие и 4 градуса през есента.

Същото важи и за руския остров на Хейс от архипелага Земя на Франц - Йосиф - там увеличението е от 2,2 градуса на десетилетие и 3,8 градуса през зимата.

Затоплянето в Арктика е главно през студения сезон. През есента и зимата повишаването на температурата достига до 4 градуса на десетилетие, но през лятото или остава стабилна, или се покачва с умерени темпове - от 0 до 0,7 градуса на десетилетие.

Повишаването на температурата в региона е тясно свързано с повишаването на температурата на морската повърхност и значителното намаляване на плаващия лед. В някои райони на Баренцово море ледът за едно десетилетие е намалял от 7 до 25 процента.

От 1980-те до 2000-те години средната годишна площ на ледената покривка в Арктика е била около 550 хиляди квадратни километра, но през последните двадесет години е намаляла с 40 процента и сега е около 330 хиляди квадратни километра.

Заключенията са направени на базата на наземни наблюдения и данни, получени от спътници. Резултатите са публикувани в британското научно списание "Нейчър".

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.

Свързани новини