Last news in Fakti

2 Юли, 2022 19:55 2 855 5

Нови открития свързват Арктика и глобалното затопляне

  • полюси на затопляне-
  • глобално затопляне-
  • арктика-
  • ледове-
  • топене на ледовете

В т.нар. "полюси на затопляне" температурата се повишава значително по-бързо от темпа, наложен от глобалното затопляне

Нови открития свързват Арктика и глобалното затопляне - 1
Снимка: Shutterstock

Руски и норвежки учени откриха в Арктика "полюси на затопляне" - зони с ускорено повишаване на температурата, по-голямо от скоростта на глобалното затопляне от десетилетия, съобщи БТА, позовавайки се на ТАСС.

Най-високите темпове на затопляне са регистрирани в северната част на Баренцово море, където скоростта на повишаване на температурата е 5-7 пъти по-висока от скоростта на глобалното затопляне, съобщиха от руския Арктически и антарктически научно-изследователски институт.

Според специалистите норвежкият остров Карл XII на североизток от архипелага Свалбард е един от "полюсите на затоплянето" - там е регистрирано средногодишно повишаване на температурата от 2,7 градуса Целзий на десетилетие и 4 градуса през есента.

Същото важи и за руския остров на Хейс от архипелага Земя на Франц - Йосиф - там увеличението е от 2,2 градуса на десетилетие и 3,8 градуса през зимата.

Затоплянето в Арктика е главно през студения сезон. През есента и зимата повишаването на температурата достига до 4 градуса на десетилетие, но през лятото или остава стабилна, или се покачва с умерени темпове - от 0 до 0,7 градуса на десетилетие.

Повишаването на температурата в региона е тясно свързано с повишаването на температурата на морската повърхност и значителното намаляване на плаващия лед. В някои райони на Баренцово море ледът за едно десетилетие е намалял от 7 до 25 процента.

От 1980-те до 2000-те години средната годишна площ на ледената покривка в Арктика е била около 550 хиляди квадратни километра, но през последните двадесет години е намаляла с 40 процента и сега е около 330 хиляди квадратни километра.

Заключенията са направени на базата на наземни наблюдения и данни, получени от спътници. Резултатите са публикувани в британското научно списание "Нейчър".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    2 3 Отговор
    мечка на картинката има като мене както ми викат хората и аз сам таи като се напия като тас мечка
  • 2 То нали

    7 2 Отговор
    Онзи пимпирев 30 г харчи народни пари, да ходи там да пие ракия и да яде зелеви сарми и шкембе ..че тук му е тягосно...пу...пияници и бездлници .... Да се намери някои свестен прокурор че да ви накара да върнете тези грешни 100 млн от нашите данъжи хвърлени в нищото...

    Коментиран от #3

  • 3 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "То нали":

    Той пие ракия в Антарктида на южния полюс а тук пишат в статията за северния .

    Коментиран от #4

  • 4 Таи ли

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Брао на теб..топли ли топлата вода?...важно е че го написах ...тоя злоуптреби с над 100млн за безсмислени разходки....и ако доидат Сащ или руси и предявят претенции над каманаците и ледовете ....битиа бит парите прахосани

    Коментиран от #5

  • 5 Ммм...да

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Таи ли":

    Говори си с пингвините и скоро ще издаде речник.