Необходими продукти:
банани - 3 бр. (общо тегло 300 г на обелени плодове) прясно мляко - 30 мл кисело мляко - 30 г захар - 170 г (за предпочитане кафява, но може и бяла) яйца - 2 бр. сода бикарбонат - 1 ч.л. (или около 8 г бакпулвер) ванилия - 2 г прахче канела - 1 щипка орехи - 60 г натрошени ядки + 4 - 5 половинки орех за украса краве масло - 80 г меко, на стайна температура пълнозърнесто брашно - 250 гНачин на приготвяне:
1. Разбийте мекото масло със захарта, докато получите пухкав крем.
2. Добавете едно по едно яйцата при непрестанно разбиване.
3. Сложете прясното и кисело мляко с разтворена в него сода (ако ползвате бакпулвер, той се слага накрая с брашното).
4. Прибавете бананите предварително пюрирани.
5. Разбъркайте добре и накрая сложете брашното, ванилията, канелата и натрошените орехи.
6. Хомогенизирайте сместа, без да разбивате с миксер, а само на ръка.
7. Изсипете в правоъгълна форма за кейк, покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена предварително.
8. Заравнете повърхността на сладкия хляб, без да притискате много и подредете половинки орехови ядки отгоре.
9. Загрейте фурната до 180 °C и печете ароматния бананов кекс около 40 минути или до суха клечка.
10. Охладете върху решетка и сервирайте пълнозърнестия бананов хляб с орехи с крема сирене, сметана или топка сладолед.