Отидете към основна версия

4 920 11

Рецепта на деня: Шкембе чорба от кухнята на баба

  • шкембе чорба-
  • какво да сготвя

Важни тънкости и специфики в приготвянето на това традиционно ястие

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

телешко шкембе - 1 кг; прясно мляко - 1 литър; олио - 2 с.л.; масло - 2 с.л.; червен пипер - 1 1/2 ч.л.; сол; чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне; оцет - около 100 мл за поднасяне; червен пипер – лют.

Начин на приготвяне:

Шкембето трябва да се почисти много старателно, за да не остава никакъв дъх в ястието. Това се смята за най-трудоемката част от приготвянето на шкембе чорбата. След това основният продукт се слага да се вари в тенджера под налягане. Обикновено около час отнема, за да се сготви така, както трябва, пише actualno.com.

Разбира се, може да го сварите и в обикновена тенджера, но тогава времето няма е час, а доста повече.

Когато шкембето е напълно меко, премахнете тенджерата от котлона и го оставете да се охлади. След това може да го нарежете на малки парченца. Бульонът задължително се прецежда.

В малка тенджера или друг подходящ съд се загряват олиото и маслото и се слага червеният пипер да се запържи за кратко. Към него се добавя и прясното мляко при непрекъснато бъркане. А след това се долива и около един литър от телешкия бульон.

Когато кипне, се добавя шкембето и сол на вкус. Оставя се да покъкри и след няколко минути се оттегля от котлона.

В отделен съд се пресова чесън и се добавя оцет. Това е добавката, с която шкембе чорбата върви ръка за ръка.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини