Необходими продукти:
телешко шкембе - 1 кг; прясно мляко - 1 литър; олио - 2 с.л.; масло - 2 с.л.; червен пипер - 1 1/2 ч.л.; сол; чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне; оцет - около 100 мл за поднасяне; червен пипер – лют.Начин на приготвяне:
Шкембето трябва да се почисти много старателно, за да не остава никакъв дъх в ястието. Това се смята за най-трудоемката част от приготвянето на шкембе чорбата. След това основният продукт се слага да се вари в тенджера под налягане. Обикновено около час отнема, за да се сготви така, както трябва, пише actualno.com.
Разбира се, може да го сварите и в обикновена тенджера, но тогава времето няма е час, а доста повече.
Когато шкембето е напълно меко, премахнете тенджерата от котлона и го оставете да се охлади. След това може да го нарежете на малки парченца. Бульонът задължително се прецежда.
В малка тенджера или друг подходящ съд се загряват олиото и маслото и се слага червеният пипер да се запържи за кратко. Към него се добавя и прясното мляко при непрекъснато бъркане. А след това се долива и около един литър от телешкия бульон.
Когато кипне, се добавя шкембето и сол на вкус. Оставя се да покъкри и след няколко минути се оттегля от котлона.
В отделен съд се пресова чесън и се добавя оцет. Това е добавката, с която шкембе чорбата върви ръка за ръка.