Необходими продукти:
- телешко шкембе - 1 кг;
- прясно мляко - 1 литър;
- олио - 2 с.л.;
- масло - 2 с.л.;
- червен пипер - 1 1/2 ч.л.;
- сол;
- чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне;
- оцет - около 100 мл за поднасяне;
- червен пипер – лют.
Начин на приготвяне:
Шкембето трябва да се почисти много старателно, за да не остава никакъв дъх в ястието. Това се смята за най-трудоемката част от приготвянето на шкембе чорбата. След това основният продукт се слага да се вари в тенджера под налягане. Обикновено около час отнема, за да се сготви така, както трябва, пише actualno.com.
Разбира се, може да го сварите и в обикновена тенджера, но тогава времето няма е час, а доста повече.
Когато шкембето е напълно меко, премахнете тенджерата от котлона и го оставете да се охлади. След това може да го нарежете на малки парченца. Бульонът задължително се прецежда.
В малка тенджера или друг подходящ съд се загряват олиото и маслото и се слага червеният пипер да се запържи за кратко. Към него се добавя и прясното мляко при непрекъснато бъркане. А след това се долива и около един литър от телешкия бульон.
Когато кипне, се добавя шкембето и сол на вкус. Оставя се да покъкри и след няколко минути се оттегля от котлона.
В отделен съд се пресова чесън и се добавя оцет. Това е добавката, с която шкембе чорбата върви ръка за ръка.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 За малко
10:16 18.08.2022
4 Лост
10:34 18.08.2022
5 Хасковски каунь
Коментиран от #8
11:01 18.08.2022
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Про100 100
11:16 18.08.2022
8 Един шофьор
До коментар #5 от "Хасковски каунь":
Колкото повече го чистиш по си губи вкуса.11:17 18.08.2022
9 Дедо ви
11:54 18.08.2022
10 Румен
Коментиран от #11
13:03 18.08.2022
11 Про100 100
До коментар #10 от "Румен":
Единствено в София не слагаме брашно а прясно мляко.... Въпрос на възможности.11:26 24.08.2022