Last news in Fakti

18 Август, 2022 10:05 4 901 11

Рецепта на деня: Шкембе чорба от кухнята на баба

  • шкембе чорба-
  • какво да сготвя

Важни тънкости и специфики в приготвянето на това традиционно ястие

Рецепта на деня: Шкембе чорба от кухнята на баба - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • телешко шкембе - 1 кг;
  • прясно мляко - 1 литър;
  • олио - 2 с.л.;
  • масло - 2 с.л.;
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.;
  • сол;
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне;
  • оцет - около 100 мл за поднасяне;
  • червен пипер – лют.

Начин на приготвяне:

Шкембето трябва да се почисти много старателно, за да не остава никакъв дъх в ястието. Това се смята за най-трудоемката част от приготвянето на шкембе чорбата. След това основният продукт се слага да се вари в тенджера под налягане. Обикновено около час отнема, за да се сготви така, както трябва, пише actualno.com.

Разбира се, може да го сварите и в обикновена тенджера, но тогава времето няма е час, а доста повече.

Когато шкембето е напълно меко, премахнете тенджерата от котлона и го оставете да се охлади. След това може да го нарежете на малки парченца. Бульонът задължително се прецежда.

В малка тенджера или друг подходящ съд се загряват олиото и маслото и се слага червеният пипер да се запържи за кратко. Към него се добавя и прясното мляко при непрекъснато бъркане. А след това се долива и около един литър от телешкия бульон.

Когато кипне, се добавя шкембето и сол на вкус. Оставя се да покъкри и след няколко минути се оттегля от котлона.

В отделен съд се пресова чесън и се добавя оцет. Това е добавката, с която шкембе чорбата върви ръка за ръка.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 За малко

    14 1 Отговор
    ЕС да го забрани , но му се размина !
  • 4 Лост

    3 0 Отговор
    Не може да е един литър прясно мляко.
  • 5 Хасковски каунь

    2 0 Отговор
    Интересното в рецептата е ,че " почисти много старателно, за да не остава никакъв дъх в ястието"

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Про100 100

    2 0 Отговор
    Към шкембето прибавете два кокала за да отдели колаген. Кокалите след това разбира се ще бъдат довършени от кучето😜 Ако не обичате чесън използвайте намачкан фенел.
  • 8 Един шофьор

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасковски каунь":

    Колкото повече го чистиш по си губи вкуса.
  • 9 Дедо ви

    4 0 Отговор
    предпочитам свинското, омръзна ми "телешко" от на телето прадядо му, 40г стояло замразено някъде. Но технологията, не е точно таЯ.............
  • 10 Румен

    3 1 Отговор
    Шкембе чорбата се застройва с кисело мляко, а не с пресно. В заведенията го правят с пресно1% или 2% защото е по на сметка. Я опитайте да застройте с истинско пресно краве и ще видите как скапано мирише чорбата. Само кисело мляко прави шкембе чорбата , и препечено бяло брашно.

    Коментиран от #11

  • 11 Про100 100

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Румен":

    Единствено в София не слагаме брашно а прясно мляко.... Въпрос на възможности.