Отидете към основна версия

15 138 72

Нехигиеничен ли е необрязаният член?

  • член-
  • пенис-
  • обрязан

"Обрязването прави по-лесно поддържането на зоната чиста", казва д-р Кери Хронис

Снимкa: Shutterstock

В някои държави по света има широко разпространено убеждение, че обрязаните пениси са по-хигиенични от необрязаните. Дали наистина е така? Според някои медицински експерти отговорът е "Не".

"Обрязването прави по-лесно поддържането на зоната чиста", казва д-р Кери Хронис, педиатър и автор на „Грижа за бебето на д-р Кери: Ръководство за грижа за бебето през първата година“, "Но това не означава, че необрязаният пенис не може да бъде толкова чист, колкото обрязания - само че мъжете трябва да се мият под препуциума, което не е трудна задача за повечето хора."

Обикновено всичко, което е необходимо за добра хигиена, е издърпване на препуциума, почистване отдолу с мек сапун и вода, изплакване и изсушаване, след което издърпване на препуциума обратно на мястото му, пише sexwell.bg.

„Периодично при необрязаните мъже препуциумът се инфектира“, продължава Хронис. "Но с добра хигиена това не би трябвало да е проблем.“

Изглежда, че хората повече ги е страх от смегмата. Тя представлява смес от мъртви кожни клетки и кожни масла, които се срещат естествено в мъжките и женските гениталии. Обикновено се намира под препуциума на необрязания пенис. Ролята е да служи за лубрикант, позволявайки на препуциума да се отдръпне с лекота.

Ако гениталиите не се почистват, смегмата може да стане повече и по-миризлива, но това важи за всички немити гениталии. Миризмата идва от бактериалното разграждане на маслата.

Ами риска от ХИВ? Проучванията показват, че мъжкото обрязване "значително намалява риска от заразяване с ХИВ при мъже чрез пенисно-вагинален секс", според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Обрязаните пениси съдържат по-малко бактерии, отколкото необрязаните, което „може да има драматичен ефект върху способността на мъжете да се борят с инфекции като ХИВ“, според Time. Като се има предвид това, носенето на презерватив по време на секс е най-сигурният начин да се предпазите от заразяване с ХИВ – независимо дали пенисът има препуциум или не.

В крайна сметка - необрязан или не, членът трябва да се мие. Повечето части от телата ни ще се размиришат или инфектират, ако не се грижим за тях - уста, подмишници, крака, дупе. Ако почистите правилно всяка част от тялото си, няма да имате проблем.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 44 гласа.

Свързани новини