Отидете към основна версия

2 753 19

Глупави ли са наистина блондинките? (ЧАСТ II)

  • руси жени-
  • блондинки-
  • глупави-
  • iq

Вижте резултатите от изследване, което опровергава популярния мит

Снимкa: Shutterstock

Ето и резултатите в продължение на изследването, описано тук:

3. Резултати

Комбинирането на информацията за IQ от NLSY79 с цвета на косата показва интелигентността на белите жени и мъже с руса, брюнетка, червена и черна коса. В горната част на таблица 1 са показани коефициентът на интелигентност и цветът на косата за жените, а в долната част са показани стойностите за мъжете. Изненадващият отговор е, че сред белите жени тези, които съобщават, че имат руса коса, всъщност са малко по-интелигентни от тези с други цветове на косата.

Първата колона проследява средния коефициент на интелигентност. Тази колона показва, че жените с руса коса имат най-висок коефициент на интелигентност – 103,2 точки, което е с 3,2 точки или една пета от стандартното отклонение над средната интелигентност на всички млади бейби бумъри в извадката NLSY79. Жените с кафява коса имат следващия най-висок среден коефициент на интелигентност – 102,7 точки, жените с червена коса са на трето място със среден коефициент на интелигентност 101,2 точки, а жените с черна коса имат най-нисък коефициент на интелигентност със среден коефициент 100,5 точки. Докато коефициентът на интелигентност на жените с руса и кафява коса не се различава статистически, коефициентът на интелигентност на жените с руса коса се различава статистически от коефициента на интелигентност на белите жени с червена и черна коса.

Колоната за стандартното отклонение показва, че сред всичките осем анализирани групи русите жени са най-хомогенни, тъй като стандартното отклонение (12,8) е най-малкото. Колона за медиана показва стойността на IQ, при която половината от групата е по-умна, а другата половина – по-глупава. Сред белите жени тези с кафява коса са най-умни (медиана на IQ 102,9), но блондинките с медиана на IQ 102,7 не изостават много. Подобно на резултатите в колоната за средната стойност, колоната за медианата показва, че IQ на блондинките е по-високо от това на тези с червена коса (100,5) или чернокожите (101,4).

Таблица 1 – IQ в категории по цвят на косата.

Бележка: * означава, че IQ се различава значително от стойността в IQ линията на Блонд при p

В долната част на таблицата се вижда, че при мъжете редът на интелигентност е обърнат. Мъжете с кафява коса имат най-висок коефициент на интелигентност (средно 104,4; медиана105,4), докато мъжете с руса коса са на второ място (средно 103,9; медиана 104,3). Мъжете с червена коса (средно 100,5; медиана 100,6) и мъжете с черна коса (средно 100,1; медиана 98,7) изостават от IQ на кафявите и русите мъже.

Генетичната информация предполага, че процентът на младите бейби бумъри с всеки цвят на косата би трябвало да е много сходен при мъжете и жените, тъй като геномите за наличие на руса коса не зависят от пола (Guenther et al., 2014). Процентите на мъжете и жените, които съобщават за кафява и червена коса, са много сходни и подкрепят идеята, че цветът на косата не зависи от пола. Данните обаче сочат, че твърде много жени са с руса коса и недостатъчно са с черна коса.

Таблица 1 показва, че 20,7% от жените съобщават, че са блондинки, в сравнение със само 17,1% от мъжете. Освен това само 2,5% от жените съобщават, че имат черна коса, докато при мъжете този процент е 6%. Това предполага, че около 3,5% от жените не са спазили указанията и са съобщили настоящия си цвят на косата вместо естествения си цвят.

Последният ред показва описателната статистика за всички респонденти, включително латиноамериканците и чернокожите, които са изключени от останалата част на анализа. Редът показва, че белите съставляват малко повече от три четвърти от младите бейби бумъри (78,9%), а изключените групи имат коефициент на интелигентност под средния.

3.1 Разпределение на IQ

В таблица 2 са представени подробности за разпределението на интелигентността чрез разделяне на IQ на десетточкови диапазони. Двете леви колони, „

Таблица 2: Разпределение на коефициента на интелигентност на белите жени и мъже, категоризирани според цвета на косата

Забележка: Диапазони като 75-85 включват долната граница, но не и горната. Математически правилното заглавие, което не се побира в пространството, е „75 >= до

Блондинките също са свръхпредставени сред хората с висок коефициент на интелигентност. Дясната колона, обозначена като „125>=“, показва процента на хората с изключително висок интелект.

Приблизително 4,3% от всички блондинки са в графата с изключително висока интелигентност, в сравнение с 4,0% от жените с кафява коса, 1,1% или червенокоси и 0,2% от чернокосите жени.

Моделите на цвета на косата изглеждат сходни при мъжете, но разликите не са толкова ясно изразени.

Сред лицата с нисък коефициент на интелигентност (

3.2 Потенциално обяснение

Както наследствеността (природата), така и околната среда (възпитанието) оказват влияние върху интелигентността. Фактори като храненето в ранна детска възраст, употребата на алкохол по време на бременност, нивата на олово в околната среда, както и гените имат значение за определяне на IQ на човека (American Psychological and Task Force on the Intelligence, 1995). За съжаление много от ключовите променливи, определени като влияещи върху коефициента на интелигентност, не са измерени в NLSY79. Въпреки това Stanovich (1993 г.) задава един провокативен изследователски въпрос „Дали четенето ви прави по-умни?“. Утвърдителният му отговор подсказва, че една от възможностите е блондинките да са израснали в домашна среда, която осигурява повече интелектуална стимулация.

Тази конкретна хипотеза може да бъде проверена с помощта на три въпроса от първото проучване на NLSY79, които определят дали респондентът е имал достъп до материали за четене. Анкетьорът първо е питал: „Когато бяхте на около 14 години, получавате ли/получавахте ли Вие или някой друг, който живее с Вас, редовно някакви списания?“. След това въпросът се повтаря за достъп до вестници и библиотечни карти.

Резултатите показват, че белите блондинки са израснали в домове с повече материали за четене, отколкото тези с друг цвят на косата. В дома на средностатистическата блондинка на четиринадесетгодишна възраст е имало 2,44 от трите вида материали за четене. Това е повече от 2,39 (различно при p

4. Заключения

Популярната култура представя белите жени с руса коса като красиви, но глупави. Въпреки това всяка година милиони хора в САЩ харчат над един милиард долара, за да променят цвета на косата си, много от тях – на руса (Deborah and Ellen, 2006). Изненадващо, данните от NLSY79 показват, че стереотипът за глупавата блондинка е мит.

Средните стойности на коефициента на интелигентност, показани в таблица 1, показват, че средно блондинките са по-умни от жените с кафява, червена и черна коса. Разпределението на коефициента на интелигентност, показано в таблица 2, показва, че при блондинките има най-малък процент жени с нисък коефициент на интелигентност или глупави жени, а при блондинките има най-голяма вероятност да се появят в категорията на жените с изключително висок коефициент на интелигентност или гениални жени. Само данните в колоната за медианата на таблица 1 показват, че блондинките не са най-умните, а имат приблизително еднаква интелигентност с жените с кафява коса.

В САЩ битува митът, че жените с руси коси са по-красиви, но по-малко интелигентни от жените с други цветове на косата. Работодателите, които вярват в мита за красотата, ще избират и плащат по-високи заплати на блондинки, които да работят на предни позиции, където естетиката и взаимодействието с клиентите са важни.

Работодателите, които вярват в мита, че блондинките са глупави, обаче ще забавят напредването на квалифицирани блондинки за мениджърски длъжности в сектори, където интелигентността се цени повече от външния вид. Необходимо е бъдещо изследване, за да се установи дали това не води до обратния резултат, че за дадена работа, например сервитьорка, блондинките печелят повече от жените с друг цвят на косата, но че жените с друг цвят на косата е по-вероятно да бъдат повишени на по-високоплатени позиции от блондинките.

Тези констатации имат значение и за изследванията на икономиката на красотата. Предишни констатации показаха, че по-привлекателните хора получават по-големи финансови облаги от по-малко привлекателните. Ако обаче блондинките едновременно са по-склонни да бъдат смятани за красиви и са с по-висок среден интелект, тогава не цялата икономическа възвръщаемост, приписвана на красотата в предишните изследвания е дискриминация. Вместо това част от „премията за красота“ всъщност може да се дължи на това, че блондинките имат по-големи способности, защото са по-интелигентни. Бъдещи изследвания върху икономическите аспекти на красотата трябва да включват както показатели за привлекателност, така и за интелигентност, за да се изолират истинските ефекти от привлекателността.

Въпреки че е извън обхвата на това изследване да се изследват генетичните връзки между цвета на косата и интелигентността, резултатите показват, че блондинките са израснали в домове с повече материали за четене, отколкото жените с друг цвят на косата. Ако животът в по-грамотна среда наистина е водещата причина за по-високата интелигентност на блондинките, тогава решението за хората, които биха искали те или техните деца да бъдат по-умни, е да не боядисват или избелват косата си. Вместо това рецептата е да се осигури или да се ангажират с повече интелектуална стимулация, като например четене на книги.

Джонстън (2010) и други поставят интересен допълнителен въпрос: „Наистина ли блондинките се забавляват повече?“. Може би през следващите 50 години на събиране на данни за някои от сериозните проблеми на обществото NLSY79 ще включва достатъчно допълнителна информация, за да отговори и на този въпрос.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини