Необходими продукти:
За кюфтетата:
450 гр. смесена кайма; 60 гр. ориз; 3 суп. л. копър; 1 суп. л. наситнен джоджен; 3 суп. л. магданоз; няколко скилидки чесън; няколко суп. л. зехтин; 1 яйце; сол и черен пипер.За супата:
2 големи яйца; литър вода; сок от два средни лимона; сол и черен пипер.Може да използвате всякакви подправки и билки. Най-важното е по възможност те да бъдат пресни, а не сушени.
Начин на приготвяне:
Препоръчително е да започнете с кюфтета. Поставете всички съставки за тях в голяма купа и омесете добре. От каймата оформете малки кюфтенца с еднаква форма и размер и ги наредете в плато или поднос.
Поставете кюфтенцата в хладилника за 10-15 минути.
Междувременно налейте вода в голяма тенджера и я оставете да заври. Намалете котлона и добавете кюфтенцата едно по едно. Покрийте тенджерата и оставете да къкри за 20 минути.
През това време може да направите соса, като в удобна купа разбиете яйцата и лимоновия сок.
Когато кюфтетата са готови, вземете 2 черпака бульон от тенджерата и излейте в соса. Получената смес излейте в тенджерата и оставете да къкри 2-3 минути, без да заври.
Добавете подправките и оставете да изстине за няколко минути преди сервиране.
Въпреки че технически това ястие е супа, докато се охлажда, то се сгъстява доста, а течността се превръща в крем. Не се притеснявайте, ако видите, че супата се превръща в нещо като сос – така трябва да бъде.
Поднесете с хрупкав хляб и парче сирене фета като гарнитура. В Гърция понякога я сервират с домашно приготвени пържени картофи. Дори и да не сте фенове на бързото хранене, ще установите с изненада, че тези две ястия се комбинират перфектно помежду си, пише jenata.blitz.bg.