Отидете към основна версия

2 812 5

Рецепта на деня: Гъста супа с кюфтета

  • супа-
  • кюфтета-
  • кайма-
  • гръцка кухня-
  • какво да сготвя-
  • youvarlakia-
  • юварлакия

Юварлакия - ястие от гръцката кухня

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За кюфтетата:

450 гр. смесена кайма; 60 гр. ориз; 3 суп. л. копър; 1 суп. л. наситнен джоджен; 3 суп. л. магданоз; няколко скилидки чесън; няколко суп. л. зехтин; 1 яйце; сол и черен пипер.

За супата:

2 големи яйца; литър вода; сок от два средни лимона; сол и черен пипер.

Може да използвате всякакви подправки и билки. Най-важното е по възможност те да бъдат пресни, а не сушени.

Начин на приготвяне:

Препоръчително е да започнете с кюфтета. Поставете всички съставки за тях в голяма купа и омесете добре. От каймата оформете малки кюфтенца с еднаква форма и размер и ги наредете в плато или поднос.

Поставете кюфтенцата в хладилника за 10-15 минути.

Междувременно налейте вода в голяма тенджера и я оставете да заври. Намалете котлона и добавете кюфтенцата едно по едно. Покрийте тенджерата и оставете да къкри за 20 минути.

През това време може да направите соса, като в удобна купа разбиете яйцата и лимоновия сок.

Когато кюфтетата са готови, вземете 2 черпака бульон от тенджерата и излейте в соса. Получената смес излейте в тенджерата и оставете да къкри 2-3 минути, без да заври.

Добавете подправките и оставете да изстине за няколко минути преди сервиране.

Въпреки че технически това ястие е супа, докато се охлажда, то се сгъстява доста, а течността се превръща в крем. Не се притеснявайте, ако видите, че супата се превръща в нещо като сос – така трябва да бъде.

Поднесете с хрупкав хляб и парче сирене фета като гарнитура. В Гърция понякога я сервират с домашно приготвени пържени картофи. Дори и да не сте фенове на бързото хранене, ще установите с изненада, че тези две ястия се комбинират перфектно помежду си, пише jenata.blitz.bg.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини