Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 450 гр. смесена кайма;
- 60 гр. ориз;
- 3 суп. л. копър;
- 1 суп. л. наситнен джоджен;
- 3 суп. л. магданоз;
- няколко скилидки чесън;
- няколко суп. л. зехтин;
- 1 яйце;
- сол и черен пипер.
За супата:
- 2 големи яйца;
- литър вода;
- сок от два средни лимона;
- сол и черен пипер.
Може да използвате всякакви подправки и билки. Най-важното е по възможност те да бъдат пресни, а не сушени.
Начин на приготвяне:
Препоръчително е да започнете с кюфтета. Поставете всички съставки за тях в голяма купа и омесете добре. От каймата оформете малки кюфтенца с еднаква форма и размер и ги наредете в плато или поднос.
Поставете кюфтенцата в хладилника за 10-15 минути.
Междувременно налейте вода в голяма тенджера и я оставете да заври. Намалете котлона и добавете кюфтенцата едно по едно. Покрийте тенджерата и оставете да къкри за 20 минути.
През това време може да направите соса, като в удобна купа разбиете яйцата и лимоновия сок.
Когато кюфтетата са готови, вземете 2 черпака бульон от тенджерата и излейте в соса. Получената смес излейте в тенджерата и оставете да къкри 2-3 минути, без да заври.
Добавете подправките и оставете да изстине за няколко минути преди сервиране.
Въпреки че технически това ястие е супа, докато се охлажда, то се сгъстява доста, а течността се превръща в крем. Не се притеснявайте, ако видите, че супата се превръща в нещо като сос – така трябва да бъде.
Поднесете с хрупкав хляб и парче сирене фета като гарнитура. В Гърция понякога я сервират с домашно приготвени пържени картофи. Дори и да не сте фенове на бързото хранене, ще установите с изненада, че тези две ястия се комбинират перфектно помежду си, пише jenata.blitz.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Кюфтенца
10:07 16.02.2023
2 Винкело
10:18 16.02.2023
3 дядо поп
Коментиран от #4
10:26 16.02.2023
4 Я да
До коментар #3 от "дядо поп":
Слушате дядо си Поп , грешници.....!!!12:41 16.02.2023
5 Коректор
14:22 16.02.2023