Отидете към основна версия

4 093 39

450-килограмов метеорит падна в Тексас

  • метеорит-
  • тексас-
  • наса

Това съобщи американската космическа агенция НАСА

Снимкa: Shutterstock

Американската космическа агенция НАСА съобщи, че късно в сряда е паднал метеорит с тегло 450 кг и диаметър 60 см, в Макалън, Тексас. Агенцията публикува и карти, показващи предполагаемата зона на падане на обекта.

„Въпреки че метеоритите обикновено се удрят в земната атмосфера с висока скорост, те се забавят, докато пътуват през атмосферата, и се разпадат на малки фрагменти, преди да паднат на земята. Метеоритите се охлаждат бързо и обикновено не представляват риск за обществеността“, се казва в изявление на НАСА.

В изявлението също така се отправя молба, ако бъде намерен фрагмент от метеорит, да се обърнат към Смитсоновия институт, за да предадат падналото небесно тяло за изследване, съобщи „Дарик“.

„Метеоритът, наблюдаван в небето над Макалън, напомня за необходимостта НАСА и други организации да повишат нашето разбиране и защита на Земята, да обединят научния и инженерния опит, за да постигнат напредък в изследването на космоса от човека, да интегрират земните и планетарните изследвания за задълбочаване на нашето разбиране за Слънчевата система и да насърчават успешните космически мисии чрез намаляване на риска“, се казва в изявлението.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини