Отидете към основна версия

1 844 12

Испания стана първата страна в Европа, одобрила платен менструален отпуск

  • менструален цикъл-
  • менструален отпуск-
  • болничен-
  • закон-
  • испания

Новият законопроект създава възможността жените да се обаждат за болнични "в случай на неспособност поради менструация", се казва в изявление на испанския парламент в четвъртък

Снимка: Shutterstock

Испанският парламент одобри в четвъртък създаването на отпуск по болест за жени, страдащи от менструални периоди на нетрудоспособност, като стана първата страна в Европа, която направи това, пише "Политико".

Новият законопроект създава възможността жените да се обаждат за болнични "в случай на неспособност поради менструация", се казва в изявление на испанския парламент в четвъртък.

Законопроектът беше приет със 185 гласа "За", 154 "против" и трима "въздържал се". Гласуването е победа за социалистическото правителство на Педро Санчес, преодолявайки вътрешните разногласия в собствената му партия (Кармен Калво, депутат социалист, която беше вицепрезидент на правителството при предишния кабинет на Санчес, се въздържа от гласуването).

Законопроектът беше подкрепен от широка лява коалиция, включваща Социалистическата партия, крайнолевите Подемос и две партии за независимост на Каталуния, докато консервативната Народна партия и крайнодесните Vox гласуваха против мярката.

Същия ден испанският парламент одобри друг закон, укрепващ защитата на правата на ЛГБТК+ - което накара испанския министър по въпросите на равенството Ирене Монтеро да отпразнува в Twitter - "исторически ден за утвърждаване на феминистките права".

Законодателството дава право на служителите, изпитващи менструални болки, на толкова свободно време, колкото им е необходимо, като държавната система за социално осигуряване - не работодателите - поема сметката за отпуска по болест, пише ЕрЕфАй.

Както при платения отпуск по други здравословни причини и тук се изисква одобрение от лекар, въпреки че продължителността на отпуска по болест не е посочена в закона.

Около една трета от жените страдат от силна менструална болка, според Испанското дружество по гинекология и акушерство.

"Месечният цикъл вече няма да бъдат табу", каза Монтеро, след като законът беше първоначално одобрен от кабинета през май 2022 г.

"Повече няма да ходим на работа с болка, няма повече да приемаме хапчета преди да пристигнем на работа и да се налага да крием факта, че изпитваме болка, което ни прави неспособни да работим."

Но законодателството създаде разделение между политиците и синдикатите.

CCOO, един от основните профсъюзи в Испания, приветства този ход като основен "законодателен напредък" за признаване на проблем, който досега е бил "игнориран".

Но UGT, другият основен синдикат в Испания, предупреди, че може да стигматизира жените на работното място и косвено да възпрепятства техния "достъп до пазара на труда", позиция, повторена от основната дясна опозиционна Народна партия (PP).

Законопроектът е част от по-широк закон, който по-специално има за цел да улесни достъпа до аборт в държавните болници, право, което остава изпълнено с трудности в страна със силна католическа традиция, но също така включва безплатното предоставяне на менструални продукти в училищата и затворите.

По-малко от 15 процента от абортите, извършени в страната, се извършват в държавни болници, главно поради възражения от лекари.

Новото законодателство също така позволява на непълнолетни на възраст 16 и 17 години да направят аборт без родителско разрешение, отменяйки изискване, въведено от предишно консервативно правителство през 2015 г.

Испания, европейски лидер в правата на жените, декриминализира аборта през 1985 г., а през 2010 г. прие закон, който позволява на жените да изберат свободно аборт през първите 14 седмици от бременността в повечето случаи.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.

Свързани новини