Отидете към основна версия

1 614 1

Учени откриха рядък вид палма, която цъфти под земята (СНИМКИ)

  • палма-
  • рядък вид-
  • под земята-
  • ботаника-
  • остров борнео

Палмата вирее из първичните тропически гори на Западен Борнео

Снимка: Shutterstock

Изследователи откриха рядък вид палма, която цъфти под земята, съобщи ДПА.

Експерти от Кралската ботаническа градина в Кю нарекоха новооткритото растение Pinanga subterranea, което идва от латинската дума за „подземен“.

Растението е добре познато за местните жители на тропическия остров Борнео в Югоизточна Азия, които ядат неговите яркочервени, сладки и сочни плодове. Досега обаче то беше останало незабелязано от учените, които към днешна дата са описали около 300 различни вида палми на острова.

Въпреки че е добре позната на местното население на Борнео, тази палма досега беше напълно пренебрегната от научната общност – това подчертава необходимостта от по-усиленото сътрудничество с местните жители.

Първоначално изследователите са разбрали за растението от съавтора на новото изследване – малайзийския ботаник Пол Чай, който намира палмата за първи път през 1997 г.

Без подсказката на нашия малайзийски колега д-р Пол Чай, вероятно щяхме да сбъркаме този вълнуващ нов вид с някой незабележим палмов разсад и щяхме да го подминем“, каза Бенедикт Кунхаузър от Кралската ботаническа градина в Кю. „Вместо това, ние описахме по научен начин невероятно рядък случай на геофлория (подземно цъфтене) и първия известен пример от този вид в цялото палмово семейство. Това наистина е откритие, което се прави веднъж в живота.“

Повечето цъфтящи растения са еволюирали, така че да разгръщат своите цветове и плодове над земята, което улеснява опрашването и разпръскването на семената. Въпреки това обаче има малка подгрупа от растения, която може да цъфти и да има плодове под земята – сега това се наблюдава при 171 вида от 89 рода и 33 семейства растения.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини