Отидете към основна версия

2 542 10

Как да изберем най-вкусната и сочна диня

  • диня-
  • как да изберем

Съвети от опитен градинар, отглеждащ и продаващ дини

Снимкa: Shutterstock

Лятото вече е тук. С настъпването на топлите месеци и менюто ни – съзнателно или не, се променя. Все по-често искаме да хапваме нещо по-сладичко, но и лекичко. А сякаш най-доброто решение за това е динята, като на всеки му се иска тя да е сочна и вкусна диня. Не всеки път обаче попадаме на правилния избор. Именно заради това от jenata.blitz.bg представят някои от най-важните неща, които трябва да знаете за динята, а и как да изберете най-сладката и сочна.

„Разпространеното мнение, че динята лесно абсорбира инсектициди и пестициди, е погрешно“, това заяви опитният градинар и търговец Андрей Туманов.

По думите му дините практически не се третират с пестициди. Не са известни и реални случаи на отравяне с нитрати.

„Най-вероятно, ако динята е причината за отравянето, това не се дължи на факта, че е отгледана неправилно“, категорично заяви той.

В същото време Андрей обясни за какво да внимавате, когато избирате и купувате популярното лятно лакомство.

„Първо, трябва внимателно да я разгледате: трябва да е здрава, без пукнатини и вдлъбнатини. Всяка пукнатина в плода може да доведе до появата на вредни микроорганизми там.

Второ, опасно е да купувате вече нарязани дини“, каза търговецът, който сам отглежда плодовете си.

В същото време д-р Елена Соломатина, която е диетолог и кандидат на медицинските науки, предупреди, че понякога кората на динята е опасна за хората.

„На първо място динята се разваля достатъчно бързо, ако кората ѝ е повредена“, отбеляза тя и подчерта: „Преди консумация кората трябва да се измие обилно с гъба.

Както биологичната, така и химическата мръсотия могат да преминат от кората в парчетата диня и оттам в човешкия стомах. В този случай съществува риск от отравяне“.

„За да узрее по-бързо динята, често се подхранва със селитра – азотни торове, това са нитрати, които после преминават в нитрити“, уточни д-р Соломатина.

„Тези вещества блокират преноса на кислород и забавят метаболитните процеси в тъканите и клетките на тялото“, обясни лекарят.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.

Свързани новини