Last news in Fakti

20 Юли, 2023 09:56 2 523 10

Как да изберем най-вкусната и сочна диня

  • диня-
  • как да изберем

Съвети от опитен градинар, отглеждащ и продаващ дини

Как да изберем най-вкусната и сочна диня - 1
Снимкa: Shutterstock

Лятото вече е тук. С настъпването на топлите месеци и менюто ни – съзнателно или не, се променя. Все по-често искаме да хапваме нещо по-сладичко, но и лекичко. А сякаш най-доброто решение за това е динята, като на всеки му се иска тя да е сочна и вкусна диня. Не всеки път обаче попадаме на правилния избор. Именно заради това от jenata.blitz.bg представят някои от най-важните неща, които трябва да знаете за динята, а и как да изберете най-сладката и сочна.

„Разпространеното мнение, че динята лесно абсорбира инсектициди и пестициди, е погрешно“, това заяви опитният градинар и търговец Андрей Туманов.

По думите му дините практически не се третират с пестициди. Не са известни и реални случаи на отравяне с нитрати.

„Най-вероятно, ако динята е причината за отравянето, това не се дължи на факта, че е отгледана неправилно“, категорично заяви той.

В същото време Андрей обясни за какво да внимавате, когато избирате и купувате популярното лятно лакомство.

„Първо, трябва внимателно да я разгледате: трябва да е здрава, без пукнатини и вдлъбнатини. Всяка пукнатина в плода може да доведе до появата на вредни микроорганизми там.

Второ, опасно е да купувате вече нарязани дини“, каза търговецът, който сам отглежда плодовете си.

В същото време д-р Елена Соломатина, която е диетолог и кандидат на медицинските науки, предупреди, че понякога кората на динята е опасна за хората.

„На първо място динята се разваля достатъчно бързо, ако кората ѝ е повредена“, отбеляза тя и подчерта: „Преди консумация кората трябва да се измие обилно с гъба.

Както биологичната, така и химическата мръсотия могат да преминат от кората в парчетата диня и оттам в човешкия стомах. В този случай съществува риск от отравяне“.

„За да узрее по-бързо динята, често се подхранва със селитра – азотни торове, това са нитрати, които после преминават в нитрити“, уточни д-р Соломатина.

„Тези вещества блокират преноса на кислород и забавят метаболитните процеси в тъканите и клетките на тялото“, обясни лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вече няма такива

    8 6 Отговор
    С малко семки, крехка, сочна и сладка. Сега са като тикви.
  • 2 ЕВРОНЮЗ

    11 3 Отговор
    😂 😂 😂 Най вкусната диня ще имаме когато бием шута на европейския концлагер и започнем да си произвеждаме по наши си стандарти. Защото има още българи които пълнеха чували с дини преди 30 години и стояха до късна есен в мазетата без да се развалят

    Коментиран от #5

  • 3 Механик

    19 0 Отговор
    Аз последно не разбрах как точно да избера сочна и сладка диня. Поне това се обещава в заглавието.
    Вместо това получавам уверенията на "опитен" градинар, че дините не се третират с препарати и селитра. Малко по-долу пък доктор намсикой, опровергава всичко казано от опитния градинар.
    И в крайна сметка получавм съвет да не купувам "нарязана" диня.
    Е, излиза, че трябва да купувам цели дини, дето са по 15 кила. Щото то в последните години други няма. Естествено, щото "градинарите" са избарали да засеят точно такива сортове.
  • 4 Мишел

    19 0 Отговор
    Авторе, пожелавам ти да си избереш диня по твоята статия и да изядеш.😀
  • 5 Механик

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЕВРОНЮЗ":

    По онова време, баба пазеше дини до след нова година. Вярно, тогава вече бяха изкуфели малко и не бяха така вкусни, ама траеха.
    За прогонването на евро-концлагера съм съгласен напълно. Но виж, има един дето ти е сложил минус. Явно той е доволен от това че яде брашно от намсикваси гъгрица и ГМО-продукти.

    Коментиран от #7

  • 6 Динята както и жената

    10 0 Отговор
    се избира с почукване. Който знае, знае.

    Коментиран от #8

  • 7 ЕВРОНЮЗ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    😂 Спокойно.. Имам фенове тук само като ме видят и цъкат минуси без да са чели. Все пак 47 милиона са инвестирани за това
  • 8 Така е

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Динята както и жената":

    Много ги чукат ,а един ги взема!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 девил

    3 0 Отговор
    Която откраднете от бостана тя е най сладка