Лятото вече е тук. С настъпването на топлите месеци и менюто ни – съзнателно или не, се променя. Все по-често искаме да хапваме нещо по-сладичко, но и лекичко. А сякаш най-доброто решение за това е динята, като на всеки му се иска тя да е сочна и вкусна диня. Не всеки път обаче попадаме на правилния избор. Именно заради това от jenata.blitz.bg представят някои от най-важните неща, които трябва да знаете за динята, а и как да изберете най-сладката и сочна.
„Разпространеното мнение, че динята лесно абсорбира инсектициди и пестициди, е погрешно“, това заяви опитният градинар и търговец Андрей Туманов.
По думите му дините практически не се третират с пестициди. Не са известни и реални случаи на отравяне с нитрати.
„Най-вероятно, ако динята е причината за отравянето, това не се дължи на факта, че е отгледана неправилно“, категорично заяви той.
В същото време Андрей обясни за какво да внимавате, когато избирате и купувате популярното лятно лакомство.
„Първо, трябва внимателно да я разгледате: трябва да е здрава, без пукнатини и вдлъбнатини. Всяка пукнатина в плода може да доведе до появата на вредни микроорганизми там.
Второ, опасно е да купувате вече нарязани дини“, каза търговецът, който сам отглежда плодовете си.
В същото време д-р Елена Соломатина, която е диетолог и кандидат на медицинските науки, предупреди, че понякога кората на динята е опасна за хората.
„На първо място динята се разваля достатъчно бързо, ако кората ѝ е повредена“, отбеляза тя и подчерта: „Преди консумация кората трябва да се измие обилно с гъба.
Както биологичната, така и химическата мръсотия могат да преминат от кората в парчетата диня и оттам в човешкия стомах. В този случай съществува риск от отравяне“.
„За да узрее по-бързо динята, често се подхранва със селитра – азотни торове, това са нитрати, които после преминават в нитрити“, уточни д-р Соломатина.
„Тези вещества блокират преноса на кислород и забавят метаболитните процеси в тъканите и клетките на тялото“, обясни лекарят.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Вече няма такива
10:05 20.07.2023
2 ЕВРОНЮЗ
Коментиран от #5
10:10 20.07.2023
3 Механик
Вместо това получавам уверенията на "опитен" градинар, че дините не се третират с препарати и селитра. Малко по-долу пък доктор намсикой, опровергава всичко казано от опитния градинар.
И в крайна сметка получавм съвет да не купувам "нарязана" диня.
Е, излиза, че трябва да купувам цели дини, дето са по 15 кила. Щото то в последните години други няма. Естествено, щото "градинарите" са избарали да засеят точно такива сортове.
10:27 20.07.2023
4 Мишел
10:28 20.07.2023
5 Механик
До коментар #2 от "ЕВРОНЮЗ":
По онова време, баба пазеше дини до след нова година. Вярно, тогава вече бяха изкуфели малко и не бяха така вкусни, ама траеха.За прогонването на евро-концлагера съм съгласен напълно. Но виж, има един дето ти е сложил минус. Явно той е доволен от това че яде брашно от намсикваси гъгрица и ГМО-продукти.
Коментиран от #7
10:29 20.07.2023
6 Динята както и жената
Коментиран от #8
10:32 20.07.2023
7 ЕВРОНЮЗ
До коментар #5 от "Механик":
😂 Спокойно.. Имам фенове тук само като ме видят и цъкат минуси без да са чели. Все пак 47 милиона са инвестирани за това11:08 20.07.2023
8 Така е
До коментар #6 от "Динята както и жената":
Много ги чукат ,а един ги взема!12:55 20.07.2023
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 девил
13:51 20.07.2023