Отидете към основна версия

1 117 2

Сценаристът на „Усещане за жена” и „Полет над кукувиче гнездо” почина на 90 години

  • бо голдман-
  • сценарист-
  • усещане за жена-
  • полет над кукувиче гнездо

Бо Голдман е двукратен носител на „Оскар“

Снимка: Shutterstock

Един от най-тачените сценаристи на Холивуд - Бо Голдман, двукратен носител на „Оскар“ за „Полет над кукувиче гнездо“ (1975) и „Мелвин и Хауърд“ (1980) e починал във вторник в дома си в Калифорния на 90 години, съобщиха световните осведомителни агенции, предава БТА.

Кариерата на Голдман тръгва нагоре, когато режисьорът Милош Форман прочита първия му сценарий и го кани да адаптира за филм романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“. Голдман работи по романа съвместно с Лорънс Хобън и двамата поделят „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий. Филмът е обявен и за най-добър филм, а награди „Оскар“ получават Форман, главният актьор Джак Никълсън и Луиз Флечър, която играе злата медицинска сестра Рачид.

През 1959 г. Голдман печели награда на Бродуей като един от авторите на текстове за „Първи впечатления“ - мюзикъл по романа на Джейн Остин „Гордост и предразсъдъци“, който компанията на Стайн продуцира. Продължава да работи в телевизията, но трайният успех все му убягва.

Едва в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век Голдман пише първия си кино сценарий „Застреляй луната“ („Shoot the Moon“), базиран на наблюденията му върху бракове на негови съвременници, които са в криза. Форман го прочита и следва възходът на Бо Голдман в Холивуд.

Сред другите известни сценарии – негови и в сътрудничество, са „Розата“, „Рагтайм“, „Дик Трейси“, „Кметството“, „Перфектната буря“ и „Правилата не важат“.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини