Отидете към основна версия

1 707 6

Откриха причудлив "гръбнак" на Марс (СНИМКИ)

  • марс-
  • планета-
  • скали-
  • формация

Според учен на НАСА това са останки от вълни, ерозирали в нестандартна формация

Снимка: Shutterstock

Червената планета Марс открай време кара човешкото въображение да се развихря, а доказателство за това са не малкото научнофантастични филми, разкази и какво ли още не. От известното лице, което се оказа брулен от вятъра хълм, до приличащите на мечки кратери и всякаквите многобройните скали, забелязани от марсоходите, които приличат на патици, цветя и какво ли още не е забавно да виждаме всички тези познати неща, докато не стане малко зловещо.

Последният докладван обект странно наподобява гръбнак, пише vesti.bg.

Трябва да се отбележи, че образуванието определено не е гръбнак. Засега не е известно да съществуват кости или скелети, вкаменени на Марс. Отговор за това какво представлява странният обект идва от д-р Натели Каброл. В „Туитър“ тя обяснява, че това са останки от вълни, които ерозирали в тази странна формация.

Откакто стигна до Марс през 2012 г. Curiosity изследва кратера Гейл, като се изкачва отстрани на централната структура към върха му - Шарп. В кратера е имало езеро, което бавно се оттеглило, докато напълно изчезнало. Изкачването на връх Шарп е като разходка в по-ранните периоди на езерото. Изображенията са направени от Curiosity на 31 март 2023 г., по време на 3786-тия му марсиански работен ден.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини