Отидете към основна версия

14 317 11

Рецепта на деня: Хачапури на тиган

  • хачапури-
  • пита-
  • сирене-
  • на тиган-
  • грузинска кухня-
  • какво да сготвя

Грузинско национално тестено ястие, напомнящо пита със сирене

Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

Твърдо сирене - 200 г; Заквасена сметана - 200 г; Яйца – 2 бр.; Брашно - 4-5 супени лъжици; Зелен лук - 2 бр.; Сода - 0,5 ч.л.; Сол на вкус; Растително масло - за пържене.

Начин на приготвяне:

Вземете твърдото сирене и го настържете.

Измийте добре зеления лук и нарежете на ситно.

Поставете настърганото сирене в купа и счупете две яйца в него. Добавете заквасена сметана и зелен лук към сместа. Объркайте всичко добре.

Добавете сода за хляб и сол в същата купа. Смесете всичко отново. Постепенно добавете брашно, омесвайки тестото.

Загрейте масло (може и олио, и зехтин, но с масло е най-вкусно) в тиган и поставете тестото върху него. Внимателно го изравнете.

Печете мързеливите хачапури на среден огън за 4-5 минути от едната страна и още 2 минути от другата.

Свалете питката от котлона и сервирайте, пише jenata.blitz.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 36 гласа.

Свързани новини