Отидете към основна версия

2 085 7

Рецепта на деня: Сладкиш с полента и Лимончело

  • сладкиш-
  • десерт-
  • полента-
  • лимончело-
  • лимони-
  • какво да сготвя

Свеж лимонов десерт

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

200 г бадемово брашно 100 г царевичен грис (полента) 1 пълна ч.л. бакпулвер 225 г захар 225 г масло 3 големи яйца 6 с.л. ликьор Лимончело 3 големи органични лимони, настъргана кора За сиропа: 2 лимона, сок 3 с.л. захар 3 с.л. ликьор Лимончело

За сервиране:

заквасена сметана пудра захар

Начин на приготвяне:

Намажете с масло дъното и стените на форма с пружина (диаметър 20 см) и постелете хартия за печене на дъното. В купа сипете нарязаното на кубчета масло със стайна температура и захарта. Разбийте с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете полентата, бадемовото брашно и бакпулвера. Разбийте отново. Добавете 2/3 от фино настърганата лимонова кора, добавете лимончело и щипка сол. Разбъркайте до хомогенност. Пресипете сместа във формата и я изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути или докато клечката, с която проверявате, излезе чиста. Оставете сладкиша да изстине във формата за 10 минути. След това го извадете, отстранете хартията за печене от дъното му и го охладете напълно върху решетка. За сиропа сипете лимоновия сок, лимончелото и захарта в тенджерка. Оставете сместа да кипне и разбъркайте докато захарта се разтопи. Поставете сладкиша върху поднос и го надупчете с помощта на дървено шишче. Залейте сладкиша със сиропа, лъжица по лъжица. Оставете сиропа да попие. Поръсете с пудра захар и останалата настъргана лимонова кора, пише 24kitchen.bg.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.

Свързани новини