Отидете към основна версия

4 876 28

Ален Делон стана на 88 г.

  • ален делон-
  • рожден ден

През последните години Ален Делон е известен не само като актьор, но и като успешен бизнесмен

Снимкa: БГНЕС

Актьорът Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 година в Со, предградие на Париж. Той е носител на наградата "Сезар“ за най-добра мъжка роля във филма "Нашата история“ през 1985 г. Кавалер на Ордена на почетния легион през 1991 година. Близо 60 години известният френски актьор, който е много популярен и у нас, посвещава на киното, пише "Фокус".

Кариерата му започва през 1957 г. Той е сред най-популярните актьори във френското кино, като се появява във филми, които привличат общо около 135 милиона зрители. Това го прави шампион в боксофиса като Луи дьо Фюнес и Жан-Пол Белмондо едновременно. Някои от най-известните му филми са "Под яркото слънце“, "Роко и неговите братя“, "Гепардът“, "Борсалино“ и "Шокова терапия“.

Големият му пробив идва с филма "Под яркото слънце“, който му носи приза за най-съблазнителен мъж в киното. Така завинаги милиони дами по света се влюбват в неговите сини очи. До средата на 80-те години той се превръща в най-скъпо платения актьор във френската история.

През 1985 г. печели "Сезар“ за най-добър актьор за "Нашата история“ и "Златна палма“ на филмовия фестивал в Кан през 2019 г. за цялостната си кариера.

В младежките си години Делон е работил като месар. Вторият му баща бил месар и именно от него бъдещата звезда наследява професията. След 3 години обаче Ален напуска месарницата, за да се присъедини към френския флот.

Когато е 14-годишен Ален Делон, получава възможността да играе гангстер в ням късометражен филм. Към началото на 2010 г. се е снимал общо в 88 филма и сериали, като е режисьор на 3 филма, сценарист на 10 и продуцент на 23.

Първата му главна роля е в романтичния филм "Кристин“ (1958) заедно с австрийската актриса Роми Шнайдер, с която по-късно имат и романтична връзка в продължение на цели 5 години.

Той не побива в Холивуд и никога не получава звезда в холивудската "Алея на славата“, макар че е световноизвестен. Делон дълги години отказва роли на английски език. В крайна сметка решава да замине за САЩ, като там учи и английски език. Но така и не успява в Америка.

Ален Делон и Роми Шнайдер са сгодени от 20 март 1959 г. По време на тяхната връзка актьорът има любовна афера с немската певица и фотомодел Нико, която на 11 август 1962 г. ражда син - Ари Булон. Делон не признава своето бащинство, но Нико твърди, че той е бащата. През по-голяма част от времето родителите на Ален Делон гледат детето, като му дават и своята фамилия - Булон. През декември 1963 г. след близо 5-годишен годеж Делон и Шнайдер приключват връзката си. Шнайдер е звезда във френските филми от 70-те години, но се пристрастява към алкохола и успокоителните и на 29 май 1982 г. е намерена мъртва. Синът им Ари почина на 60-годишна възраст. Той се занимаваше с фотография.

През 1964 г. Ален се жени за Натали Бартелеми. Двамата имат син Антони. Семейството се разделя официално през 1969 г. На 51 години актьорът се жени за холандската манекенка Розали ван Бреемен. Официално има 3 деца от 2 брака -

Анушка и Ален-Фабиан са от брака му с Розали ван Бреемен. Французинът има 3 внучки от сина си Антони.

През последните години Ален Делон е известен не само като актьор, но и като успешен бизнесмен. Под търговската марка "Alain Delon“ се продават много стоки (парфюми, ръчни часовници, цигари, облекла и др.). Той също е станал притежател на собствена авиолиния.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.

Свързани новини