Отидете към основна версия

7 994 2

Рецепта на деня: Сармички с прясно зеле

  • сармички-
  • прясно зеле-
  • ориз-
  • какво да сготвя

Когато ви се хапват сармички, но киселото зеле не е готово

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 малкa зелка моркови - 1 бр. кайма - 200 г ориз - 100 г олио - 40 мл лук - 1 глава сол черен пипер магданоз червен пипер - 1 ч.л.

За соса:

жълтъци - 1 бр. кисело мляко - 150 г вода - от варенето брашно - 1 с.л. топено сирене - 2 триъгълничета

Начин на приготвяне:

Отделят се листа от цялото зеле.

В голяма тенджера с вода и 1 ч.л. сол се слага да заври, добавят се зелевите листа и се варят за 3-4 минути да омекнат. Изваждат се и отцеждаме добре.

Приготвя се плънка, като в тиган се загрява олио и задушваме нарязан лук.

Прибавя се ориз, да стане прозрачен и накъсваме каймата. Прибавя се сол, черен пипер и червен пипер. Налива се чаша гореща вода и се овкусява на вкус. Готви се докато оризът поеме течността и се сваля от котлона.

Смесва се с настърган морков и нарязан магданоз, разбърква се. Върху всяко зелево листо с отрязана дебела жила се слага лъжица плънка и се завива на сарма.

В тенджерка на дъното със зелеви листа нареждаме сармите. Заливат се с гореща вода, малко сол и олио.

Притискаме с малка чиния и варим на умерен котлон 3-4 степен до готовност на ориза.

В тенджерка се разбива жълтък, кисело мляко, брашно и се загрява на котлона, като се разбърква с телена бъркалка.

Добавя се от соса от варените сарми, не е много, затова доливам с вода до нужната гъстота, при мен беше нужно около 350-400 мл вода.

Накрая прибавяме и парчета топено сирене, докато се разтопи и овкусяваме на вкус. Сервираме в чиния сос и сармички, пише gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 25 гласа.

Свързани новини