Необходими продукти:
1 малкa зелка моркови - 1 бр. кайма - 200 г ориз - 100 г олио - 40 мл лук - 1 глава сол черен пипер магданоз червен пипер - 1 ч.л.За соса:
жълтъци - 1 бр. кисело мляко - 150 г вода - от варенето брашно - 1 с.л. топено сирене - 2 триъгълничетаНачин на приготвяне:
Отделят се листа от цялото зеле.
В голяма тенджера с вода и 1 ч.л. сол се слага да заври, добавят се зелевите листа и се варят за 3-4 минути да омекнат. Изваждат се и отцеждаме добре.
Приготвя се плънка, като в тиган се загрява олио и задушваме нарязан лук.
Прибавя се ориз, да стане прозрачен и накъсваме каймата. Прибавя се сол, черен пипер и червен пипер. Налива се чаша гореща вода и се овкусява на вкус. Готви се докато оризът поеме течността и се сваля от котлона.
Смесва се с настърган морков и нарязан магданоз, разбърква се. Върху всяко зелево листо с отрязана дебела жила се слага лъжица плънка и се завива на сарма.
В тенджерка на дъното със зелеви листа нареждаме сармите. Заливат се с гореща вода, малко сол и олио.
Притискаме с малка чиния и варим на умерен котлон 3-4 степен до готовност на ориза.
В тенджерка се разбива жълтък, кисело мляко, брашно и се загрява на котлона, като се разбърква с телена бъркалка.
Добавя се от соса от варените сарми, не е много, затова доливам с вода до нужната гъстота, при мен беше нужно около 350-400 мл вода.
Накрая прибавяме и парчета топено сирене, докато се разтопи и овкусяваме на вкус. Сервираме в чиния сос и сармички, пише gotvach.bg.