13 Ноември, 2023 11:05 8 402 2

Рецепта на деня: Сармички с прясно зеле

  • сармички-
  • прясно зеле-
  • ориз-
  • какво да сготвя

Когато ви се хапват сармички, но киселото зеле не е готово

Рецепта на деня: Сармички с прясно зеле - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 малкa зелка
  • моркови - 1 бр.
  • кайма - 200 г
  • ориз - 100 г
  • олио - 40 мл
  • лук - 1 глава
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • червен пипер - 1 ч.л.

За соса:

  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 150 г
  • вода - от варенето
  • брашно - 1 с.л.
  • топено сирене - 2 триъгълничета

Начин на приготвяне:

Отделят се листа от цялото зеле.

В голяма тенджера с вода и 1 ч.л. сол се слага да заври, добавят се зелевите листа и се варят за 3-4 минути да омекнат. Изваждат се и отцеждаме добре.

Приготвя се плънка, като в тиган се загрява олио и задушваме нарязан лук.

Прибавя се ориз, да стане прозрачен и накъсваме каймата. Прибавя се сол, черен пипер и червен пипер. Налива се чаша гореща вода и се овкусява на вкус. Готви се докато оризът поеме течността и се сваля от котлона.

Смесва се с настърган морков и нарязан магданоз, разбърква се. Върху всяко зелево листо с отрязана дебела жила се слага лъжица плънка и се завива на сарма.

В тенджерка на дъното със зелеви листа нареждаме сармите. Заливат се с гореща вода, малко сол и олио.

Притискаме с малка чиния и варим на умерен котлон 3-4 степен до готовност на ориза.

В тенджерка се разбива жълтък, кисело мляко, брашно и се загрява на котлона, като се разбърква с телена бъркалка.

Добавя се от соса от варените сарми, не е много, затова доливам с вода до нужната гъстота, при мен беше нужно около 350-400 мл вода.

Накрая прибавяме и парчета топено сирене, докато се разтопи и овкусяваме на вкус. Сервираме в чиния сос и сармички, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    3 0 Отговор
    Звучи лесно и изглежда вкусно. Практична идея !!!?
  • 2 Аз Българинът

    6 3 Отговор
    Хайде малко по-сериозно. Сарма се прави с кисело зеле, кайма, ориз и подправки. Със прясно зеле или други разновидности може да се нарече роле, лист с плънка или нещо подобно, но не и САРМА.