Отидете към основна версия

2 452 4

В Нова Зеландия избраха "птицата на века" (ВИДЕО)

  • птица на века-
  • нова зеландия-
  • класация-
  • путекетеке-
  • голям гмурец

Птицата путекетеке - характерен представител на вида Голям гмурец с ярка оранжева окраска на главата и склонност към повръщане, оглави класация за избор на птица на века

Снимка: Shutterstock

Птицата путекетеке - характерен представител на вида Голям гмурец с ярка оранжева окраска на главата и склонност към повръщане, оглави класация за избор на птица на века в Нова Зеландия, предадоха световните осведомителни агенции.

В ежегодното състезание новозеландските гласоподаватели класират любимите си местни птици в надпревара за повишаване на осведомеността относно заплахите, пред които са изправени емблематичните за Нова Зеландия видове.

В сряда за победител беше обявена птицата путекетеке или австралазийският гребенест гмурец(Podiceps cristatus). В класацията емблематичното за страната киви (Apteryx) взе сребро, а кеа (Nestor notabilis)), вид алпийски папагал, се класира на трето място.

В отговор на тази „американска намеса“ в изборите за птица, новозеландците гласуваха масово. Конкурсът обаче получи рекордните над 350 000 потвърдени гласове от 195 държави, които разбиха системата за проверка и забавиха резултатите с два дни.

„Путекетеке започна като външен претендент за птица на века, но беше катапултиран до първото място благодарение на уникалния си външен вид, очарователния си стил на държане и склонността си да повръща“, заяви главният изпълнителен директор на „Форест енд Бърд“ Никола Токи.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.

Свързани новини