Необходими продукти:
400 г жито 1 цяло пиле около 1500 г. (за кешкека са нужни 600-700 г обезкостено месо) 50 мл. зехтин черен пипер сол 125 г масло 2 ч.л. кимион малко червен пиперНачин на приготвяне:
Почистете житото и го накиснете във вода за няколко часа. Измийте и сварете цялото пиле в тенджера под налягане за 1 час, заедно със зехтина, солта и пипера. Водата трябва да покрива пилето. Прецедете бульона. Сложете житото в дълбока тенджера. Налейте бульона от пилето така, че да го покрие един пръст отгоре и го сложете да се свари, до пълно разпукване.
Ако е необходимо, при варенето добавете малко вода, но се старайте отново да не е повече от пръст над нивото на житото. Ако сте накиснали житото предварително във вода, ще се свари за 1 час. През това време обезкостете свареното пиле. Трябва да накъсате месото на дълги конци.
След като се свари житото го пасирайте с пасатор, но така че да останат и зрънца, не бива да е напълно гладко. Добавете накъсаното пилешко месо.
Подправете със сол и пипер на вкус. Финалната стъпка е да препържите на котлона в малка тенджерка маслото, заедно с кимиона и топло да налеете по-голямата част от него в кешкека. Разбъркайте добре.
Поднесете леко топло, полято с отделеното масло с кимион и поръсете леко с червен пипер, пише edna.bg.