Отидете към основна версия

3 409 17

Мистерии от древността: На какво се дължи високата смъртност в Римската империя и древна Гърция?

  • древна гърция-
  • древен рим-
  • римската империя-
  • живот-
  • смърт-
  • смъртност-
  • причина за смърт

Това са най-често срещаните причини за смъртта в древни времена

Снимка: Shutterstock

Животът в Древна Гърция и Рим далеч не е бил толкова очарователен, колкото си го представяме. Начините, по които са пресъздадени онези древни времена в модерното кино и литература, ги карат да изглеждат като една вълшебна вселена, пълна само с интригуващи загадки, митични богове и герои, драматични войни и битки за любов и надмощие. Но това е много далеч от реалността на миналото. Нещо, което обединява древен Рим и Гърция, е изключително високата смъртност. Но на какво се е дължала тя?

Историческите записи отговарят. Това са най-честите причини за смърт отпреди векове:

Високата смъртност се дължи на опасностите при раждане, а лошите санитарни условия допринасят за растяща детска смъртност.

Маларията, коварно заболяване, пренасяно от комари, процъфтява в блатистите местности около Рим, допринасяйки за епидемии, които променят облика на града, информира Ancient Origins. Епидемии, като Антониновата чума и по-късните бубонични епидемии, обхващат древното население с опустошителни последици. Венерическите болести, също улеснени от лошите хигиенни условия и погрешните схващания за секса и половите отношения, добавят допълнително ниво на страдания сред жителите на древните полиси. Холерата намира благодатна почва в пренаселената и нехигиенична среда на древен Рим, като разпространението ѝ може да бъде светкавично сред посетителите на общите обществени помещения, в това число и градски бани.

Войната, която е постоянен призрак в историята, е отнела живота на много хора в епични конфликти като Пуническите войни и сблъсъците между градовете-държави. Прекомерната консумация на алкохол, често свързана с ритуални практики, води до увеличаване на престъпността и насилието.

В едно общество, изпълнено с разделения на класова, расова и религиозна основа, конфликтите са неизбежни и водят до грабежи, улични престъпления и смъртоносни нападения. На фона на тези предизвикателства ракът се превръща в мълчалив тлеещ противник, диагностициран, но твърде късно и вече взимащ поредната си жертва, преди да бъде забелязан навреме. А дори и да бъде, времето не предразполага към сложното лечение и оперативна намеса, които познаваме днес.

Древните гърци и римляни са се сблъсквали с тежко и несигурно съществуване, което е предизвикателство за нашите романтични представи за техния свят. Но реален поглед към миналото ни показва, че въпреки епичните гледки от екрана, древните ни предци са водили тежък и доста нехигиеничен живот, който не е продължавал много дълго.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини