Отидете към основна версия

26 189 2

Рецепта на деня: Чифликчийски сарми в гювеч

  • сарми-
  • гювеч-
  • месо-
  • ориз-
  • какво да сготвя

С кълцано месо от вратни пържоли

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

зелеви листа - 1 голяма зелка свински вратни пържоли - 5 бр. черен пипер - на вкус праз - 1 стрък лук - 1 глава червено вино - 100 г ориз - 1 ч .ч червен пипер - 2 ч.л. чубрица - 2 ч.л. 600 мл. вода сол

Начин на приготвяне:

Накълцвате си месото на дребно и овкусявсме със сол и черен пипер. Праза нарязвате на колелца, а лука - на ситно. Поставяте в тиган на котлона малко олио и задушавате праза с лука, след което добавяте и накълцаното месо. Готвенето продължава, докато месото си смени цвета или докато стане леко златисто. Към него добавяте виното и оставяте да къкри на котлона за няколко минутки.

През това време си измивате ориза и го добавяте към месото. Готви се, докато стане прозрачен, след което наливате 200 мл вода и овкусявате със сол, червен пипер и чубрица.

Поставяте няколко зелеви листа на дъното на гювеча.

Започвате да свивате сармите, като слагате от плънката в единия край и завивате краищата до стегнато руло. Нареждате на гъсто една до друга в гювеча и заливате с 400 мл студена вода. Поръсвате с червен пипер и притискате с една чиния. Затваряте с капак и печете зелевите сарми във фурна за 50 мин на 200°C, след което премахвате капака и дозапичате сармите до готовност, пише Gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 57 гласа.

Свързани новини