17 Декември, 2023 10:05 26 622 2

Рецепта на деня: Чифликчийски сарми в гювеч

  • сарми-
  • гювеч-
  • месо-
  • ориз-
  • какво да сготвя

С кълцано месо от вратни пържоли

Рецепта на деня: Чифликчийски сарми в гювеч - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • зелеви листа - 1 голяма зелка
  • свински вратни пържоли - 5 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 глава
  • червено вино - 100 г
  • ориз - 1 ч .ч
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • чубрица - 2 ч.л.
  • 600 мл. вода
  • сол

Начин на приготвяне:

Накълцвате си месото на дребно и овкусявсме със сол и черен пипер. Праза нарязвате на колелца, а лука - на ситно. Поставяте в тиган на котлона малко олио и задушавате праза с лука, след което добавяте и накълцаното месо. Готвенето продължава, докато месото си смени цвета или докато стане леко златисто. Към него добавяте виното и оставяте да къкри на котлона за няколко минутки.

През това време си измивате ориза и го добавяте към месото. Готви се, докато стане прозрачен, след което наливате 200 мл вода и овкусявате със сол, червен пипер и чубрица.

Поставяте няколко зелеви листа на дъното на гювеча.

Започвате да свивате сармите, като слагате от плънката в единия край и завивате краищата до стегнато руло. Нареждате на гъсто една до друга в гювеча и заливате с 400 мл студена вода. Поръсвате с червен пипер и притискате с една чиния. Затваряте с капак и печете зелевите сарми във фурна за 50 мин на 200°C, след което премахвате капака и дозапичате сармите до готовност, пише Gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти си

    1 8 Отговор
    Офффф , рецепта за домакини без работа .....
  • 2 Сръбска нова година

    1 1 Отговор
    А ние смятаме да празнуваме Новата 2024 година в Сърбия. Сръбските ресторантьори били много по-щедри от българските. Нямам търпение да опитам сръбските специалитети и най-вече плескавицата!