Необходими продукти:
- зелеви листа - 1 голяма зелка
- свински вратни пържоли - 5 бр.
- черен пипер - на вкус
- праз - 1 стрък
- лук - 1 глава
- червено вино - 100 г
- ориз - 1 ч .ч
- червен пипер - 2 ч.л.
- чубрица - 2 ч.л.
- 600 мл. вода
- сол
Начин на приготвяне:
Накълцвате си месото на дребно и овкусявсме със сол и черен пипер. Праза нарязвате на колелца, а лука - на ситно. Поставяте в тиган на котлона малко олио и задушавате праза с лука, след което добавяте и накълцаното месо. Готвенето продължава, докато месото си смени цвета или докато стане леко златисто. Към него добавяте виното и оставяте да къкри на котлона за няколко минутки.
През това време си измивате ориза и го добавяте към месото. Готви се, докато стане прозрачен, след което наливате 200 мл вода и овкусявате със сол, червен пипер и чубрица.
Поставяте няколко зелеви листа на дъното на гювеча.
Започвате да свивате сармите, като слагате от плънката в единия край и завивате краищата до стегнато руло. Нареждате на гъсто една до друга в гювеча и заливате с 400 мл студена вода. Поръсвате с червен пипер и притискате с една чиния. Затваряте с капак и печете зелевите сарми във фурна за 50 мин на 200°C, след което премахвате капака и дозапичате сармите до готовност, пише Gotvach.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ти си
10:48 17.12.2023
2 Сръбска нова година
11:34 18.12.2023