Необходими продукти:
1 чаена чаша захар 1 чаша грис 1 чаша брашно 1 чаша кисело мляко 1 яйце 100 гр. кокос 100 гр. масло 5 гр. бакпулвер 10 гр. ванилова захарЗа сиропа:
1 чаена чаша захар 1 чаша вода сокът от половин лимон За поръсване: шепа орехи(мерителната чаша е от 250 мл)
Начин на приготвяне:
В купа се смесват захарта, грисът, кокосът и ванилената захар и в тях се добавя киселото мляко. Хубаво се разбърква и се оставя 30 минути, за да набъбне течността от гриса.
В сместа се добавят разтопеното масло и яйцето, предварително разбито с вилица. Разбърква се добре.
Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя към предишната смес. Разбърква се хубаво и се поставя в тава за печене, предварително намазана с олио и набрашнена. Върху тортата се подреждат парченцата орехи. Пече се в кръгла тава с диаметър 26 см на 180 градуса около 30-35 минути.
В същото време се приготвя сиропът: съставките се поставят на огъня да заврат, след което се оставят да къкрят около 5 минути.
Тортата трябва да бъде почти студена, а сиропът - хладък. Преди да се залее със сиропа, тортата трябва да се нареже на кубчета, пише az-jenata.bg.