Отидете към основна версия

7 654 1

Рецепта на деня: Арабска парена торта

  • арабска-
  • парена-
  • торта-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Сладкиш за празнична трапеза

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 чаена чаша захар 1 чаша грис 1 чаша брашно 1 чаша кисело мляко 1 яйце 100 гр. кокос 100 гр. масло 5 гр. бакпулвер 10 гр. ванилова захар

За сиропа:

1 чаена чаша захар 1 чаша вода сокът от половин лимон За поръсване: шепа орехи

(мерителната чаша е от 250 мл)

Начин на приготвяне:

В купа се смесват захарта, грисът, кокосът и ванилената захар и в тях се добавя киселото мляко. Хубаво се разбърква и се оставя 30 минути, за да набъбне течността от гриса.

В сместа се добавят разтопеното масло и яйцето, предварително разбито с вилица. Разбърква се добре.

Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя към предишната смес. Разбърква се хубаво и се поставя в тава за печене, предварително намазана с олио и набрашнена. Върху тортата се подреждат парченцата орехи. Пече се в кръгла тава с диаметър 26 см на 180 градуса около 30-35 минути.

В същото време се приготвя сиропът: съставките се поставят на огъня да заврат, след което се оставят да къкрят около 5 минути.

Тортата трябва да бъде почти студена, а сиропът - хладък. Преди да се залее със сиропа, тортата трябва да се нареже на кубчета, пише az-jenata.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.

Свързани новини