Необходими продукти:
- 1 чаена чаша захар
- 1 чаша грис
- 1 чаша брашно
- 1 чаша кисело мляко
- 1 яйце
- 100 гр. кокос
- 100 гр. масло
- 5 гр. бакпулвер
- 10 гр. ванилова захар
За сиропа:
- 1 чаена чаша захар
- 1 чаша вода
- сокът от половин лимон
- За поръсване:
- шепа орехи
(мерителната чаша е от 250 мл)
Начин на приготвяне:
В купа се смесват захарта, грисът, кокосът и ванилената захар и в тях се добавя киселото мляко. Хубаво се разбърква и се оставя 30 минути, за да набъбне течността от гриса.
В сместа се добавят разтопеното масло и яйцето, предварително разбито с вилица. Разбърква се добре.
Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя към предишната смес. Разбърква се хубаво и се поставя в тава за печене, предварително намазана с олио и набрашнена. Върху тортата се подреждат парченцата орехи. Пече се в кръгла тава с диаметър 26 см на 180 градуса около 30-35 минути.
В същото време се приготвя сиропът: съставките се поставят на огъня да заврат, след което се оставят да къкрят около 5 минути.
Тортата трябва да бъде почти студена, а сиропът - хладък. Преди да се залее със сиропа, тортата трябва да се нареже на кубчета, пише az-jenata.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 …иииии
10:33 19.12.2023