Отидете към основна версия

1 448 19

Можем ли да видим Витлеемската звезда на Коледа?

  • витлеем-
  • витлеемска звезда-
  • исус христос-
  • звезда-
  • планета

Някои астрономи смятат, че това всъщност може да е била Венера или Юпитер

Снимка: Shutterstock

В нощта на раждането на Исус Христос в небето на изток се появява ярка звезда. Тя е сигнал за тримата мъдреци, описани в Библията и като Тримата влъхви, да пътуват до Йерусалим, за да видят новородения цар сами и да му поднесат дарове.

Звездата е наречена Витлеемска и именно от нея идва и най-традиционната украса за празниците - звездата на върха на Коледното дръвче.

Какво е било небесното тяло, появило се в небето преди повече от 2 хил. години и наистина ли е звезда?

Всъщност е много по-вероятно да става дума за планета, която е "светела" ярко в небето в нощта на раждането на Христос. Ето кои са основните претенденти за Витлеемска звезда за Коледата на 2023 г., според Forbes.

Юпитер

Ако през цялата коледна седмица излезем навън през нощта и случим на ясно небе, ще забележим една наистина ярка звезда на изток. Това всъщност е Юпитер, която в момента се намира между Земята и Слънцето, и именно заради това е ясно осветена, пояснява д-р Минджай Ким от катедрата по физика към университета Уоруик във Великобритания. Можем да наблюдаваме Юпитер от 9 вечерта докъм 3.30 сутринта, когато залязва на запад.

Венера

Обичайно тя е най-яркото небесно тяло след Слънцето и Луната. През декември 2023 г. обаче планетата "свети" най-ясно в часовете преди зазоряване. Това се променя точно в нощта срещу Коледа, когато всеки, станал по изгрев може да я види на източния небосклон.

Една от теориите за Витлеемската звезда е, че ярко осветените Венера и Юпитер в нощното небе над Йерусалим са били една до друга, и са изглеждали като една голяма ярка звезда. Друга теория пък предполага, че Коледната звезда може да е била Халеевата комета, преминала през небосклона, пише trafficnews.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини