Отидете към основна версия

2 064 4

Как се прави пица?

  • как се прави-
  • пица-
  • тесто-
  • домашна пица-
  • какво да сготвя

Основните неща, които трябва да знаете при приготвянето на това любимо на мнозина ястие

Снимкa: Shutterstock

Пицата е традиционно италианско ястие, което се състои от тесто, приготвено от брашно, вода, сол и мая и покрито с доматен сос и различни съставки – те могат да бъдат, както зеленчуци, така и месо, риба и сирена. Пече се във фурна или на пещ.

Пицата произхожда от неаполитанската кухня, но в днешно време е станала изключително популярна по целия свят и се приготвя в най-разнообразни комбинации в зависимост от региона и предпочитанията, като например италианска, нюйоркска, чикагска, неаполитанска и други.

Най-популярните видове пица са:

Капричоза (домати, моцарела, гъби, артишок, прошуто кото, черни маслини, зехтин, босилек); Маргарита (домати, сирене моцарела, зехтин, босилек);

Маринара (домати, чесън, риган, зехтин) Куатро стаджони (Четири сезона) (същата като Капричиоза, но разделена на четири сегмента); Диавола (домати, моцарела, пикантен салам, люти чушки, пикантен зехтин); Куатро формаджи (Четири сирена) (моцарела с три други вида сирена – едно зряло, едно меко или кремообразно и едно твърдо).

Пицата се консумира както като бързо хранене, така и като основно ястие.

Приготвянето на домашна може да бъде забавно и творческо занимание, както за малки, така и за големи.

Основна рецепта за приготвяне на пица:

Необходими продукти:

За тестото:

2 и 1/4 чаши брашно; 1 чаша топла вода; 1 с.л. захар; 1 пакетче суха мая (около 2 ч.л.); 2 с.л. зехтин; 1 ч.л. сол.

За соса:

1 чаша нарязани домати (може и консервирани домати); 1 скилидка чесън; 1 чаена лъжичка сушен босилек; 1 чаена лъжичка сушен риган; Сол на вкус; Черен пипер на вкус.

За топинга:

1 и 1/2 чаши настъргана моцарела; Различни продукти по ваш избор (колбаси, зеленчуци, гъби, пресни подправки и др.).

Начин на приготвяне:

Приготвяне на тестото:

Разтворете маята и захарта в топлата вода и оставете да постои за около 5 минути, докато се появи пяна.

В голяма купа смесете брашното и солта. Направете "кладенче" в средата и добавете маята, зехтина и с постоянно разбъркване добавете топлата вода. Замесете тестото.

Оформяне на тестото:

Прехвърлете тестото на повърхност, леко поръсена с брашно, и го месете за около 5-10 минути, докато стане гладко и еластично.

Поставете тестото в намазана със зехтин купа и покрийте с кърпа. Оставете да втаса на топло място за 1-2 часа, докато се удвои обема му.

Приготвяне на соса:

Смесете нарязаните домати, чесън, босилек, риган, сол и черен пипер в купа и ги задушете на тиган в зехтин.

Печене на пицата:

Предварително загрейте фурната на 220°C.

Разточете тестото в желаната форма и го поставете в намазнена тава.

Разпределете соса върху тестото и добавете моцарелата и топинга по ваш вкус.

Печете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути или докато кората стане златиста и хрупкава.

Сервиране:

Извадете пицата от фурната и оставете да постои няколко минути преди да нарежете и сервирате.

Можете да експериментирате с различни теста и топинги, за да създадете пицата по ваш вкус. Насладете се на приготвянето и консумирането на вкусната домашна пица.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Свързани новини