16 Януари, 2024 11:11 1 980 4

Как се прави пица?

  • как се прави-
  • пица-
  • тесто-
  • домашна пица-
  • какво да сготвя

Основните неща, които трябва да знаете при приготвянето на това любимо на мнозина ястие

Как се прави пица? - 1
Снимкa: Shutterstock

Пицата е традиционно италианско ястие, което се състои от тесто, приготвено от брашно, вода, сол и мая и покрито с доматен сос и различни съставки – те могат да бъдат, както зеленчуци, така и месо, риба и сирена. Пече се във фурна или на пещ.

Пицата произхожда от неаполитанската кухня, но в днешно време е станала изключително популярна по целия свят и се приготвя в най-разнообразни комбинации в зависимост от региона и предпочитанията, като например италианска, нюйоркска, чикагска, неаполитанска и други.

Как се прави пица?
Снимкa: Shutterstock

Най-популярните видове пица са:

  • Капричоза (домати, моцарела, гъби, артишок, прошуто кото, черни маслини, зехтин, босилек);
  • Маргарита (домати, сирене моцарела, зехтин, босилек);
Как се прави пица?
Снимкa: Shutterstock

  • Маринара (домати, чесън, риган, зехтин)
  • Куатро стаджони (Четири сезона) (същата като Капричиоза, но разделена на четири сегмента);
  • Диавола (домати, моцарела, пикантен салам, люти чушки, пикантен зехтин);
  • Куатро формаджи (Четири сирена) (моцарела с три други вида сирена – едно зряло, едно меко или кремообразно и едно твърдо).

Пицата се консумира както като бързо хранене, така и като основно ястие.

Приготвянето на домашна може да бъде забавно и творческо занимание, както за малки, така и за големи.

Основна рецепта за приготвяне на пица:

Необходими продукти:

За тестото:

  • 2 и 1/4 чаши брашно;
  • 1 чаша топла вода;
  • 1 с.л. захар;
  • 1 пакетче суха мая (около 2 ч.л.);
  • 2 с.л. зехтин;
  • 1 ч.л. сол.

За соса:

  • 1 чаша нарязани домати (може и консервирани домати);
  • 1 скилидка чесън;
  • 1 чаена лъжичка сушен босилек;
  • 1 чаена лъжичка сушен риган;
  • Сол на вкус;
  • Черен пипер на вкус.

За топинга:

  • 1 и 1/2 чаши настъргана моцарела;
  • Различни продукти по ваш избор (колбаси, зеленчуци, гъби, пресни подправки и др.).

Начин на приготвяне:

Приготвяне на тестото:

Разтворете маята и захарта в топлата вода и оставете да постои за около 5 минути, докато се появи пяна.

В голяма купа смесете брашното и солта. Направете "кладенче" в средата и добавете маята, зехтина и с постоянно разбъркване добавете топлата вода. Замесете тестото.

Оформяне на тестото:

Прехвърлете тестото на повърхност, леко поръсена с брашно, и го месете за около 5-10 минути, докато стане гладко и еластично.

Поставете тестото в намазана със зехтин купа и покрийте с кърпа. Оставете да втаса на топло място за 1-2 часа, докато се удвои обема му.

Приготвяне на соса:

Смесете нарязаните домати, чесън, босилек, риган, сол и черен пипер в купа и ги задушете на тиган в зехтин.

Печене на пицата:

Предварително загрейте фурната на 220°C.

Разточете тестото в желаната форма и го поставете в намазнена тава.

Разпределете соса върху тестото и добавете моцарелата и топинга по ваш вкус.

Печете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути или докато кората стане златиста и хрупкава.

Сервиране:

Извадете пицата от фурната и оставете да постои няколко минути преди да нарежете и сервирате.

Можете да експериментирате с различни теста и топинги, за да създадете пицата по ваш вкус. Насладете се на приготвянето и консумирането на вкусната домашна пица.

Как се прави пица?
Снимкa: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 между другото

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Брашното е по-важно от вида на маята.
  • 3 Зевс

    1 0 Отговор
    Това е максимално "гарнирана пита", ама никога пица.
  • 4 дядо поп

    1 0 Отговор
    А как се казва на малката пица?