Пицата е традиционно италианско ястие, което се състои от тесто, приготвено от брашно, вода, сол и мая и покрито с доматен сос и различни съставки – те могат да бъдат, както зеленчуци, така и месо, риба и сирена. Пече се във фурна или на пещ.
Пицата произхожда от неаполитанската кухня, но в днешно време е станала изключително популярна по целия свят и се приготвя в най-разнообразни комбинации в зависимост от региона и предпочитанията, като например италианска, нюйоркска, чикагска, неаполитанска и други.
Най-популярните видове пица са:
- Капричоза (домати, моцарела, гъби, артишок, прошуто кото, черни маслини, зехтин, босилек);
- Маргарита (домати, сирене моцарела, зехтин, босилек);
- Маринара (домати, чесън, риган, зехтин)
- Куатро стаджони (Четири сезона) (същата като Капричиоза, но разделена на четири сегмента);
- Диавола (домати, моцарела, пикантен салам, люти чушки, пикантен зехтин);
- Куатро формаджи (Четири сирена) (моцарела с три други вида сирена – едно зряло, едно меко или кремообразно и едно твърдо).
Пицата се консумира както като бързо хранене, така и като основно ястие.
Приготвянето на домашна може да бъде забавно и творческо занимание, както за малки, така и за големи.
Основна рецепта за приготвяне на пица:
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 и 1/4 чаши брашно;
- 1 чаша топла вода;
- 1 с.л. захар;
- 1 пакетче суха мая (около 2 ч.л.);
- 2 с.л. зехтин;
- 1 ч.л. сол.
За соса:
- 1 чаша нарязани домати (може и консервирани домати);
- 1 скилидка чесън;
- 1 чаена лъжичка сушен босилек;
- 1 чаена лъжичка сушен риган;
- Сол на вкус;
- Черен пипер на вкус.
За топинга:
- 1 и 1/2 чаши настъргана моцарела;
- Различни продукти по ваш избор (колбаси, зеленчуци, гъби, пресни подправки и др.).
Начин на приготвяне:
Приготвяне на тестото:
Разтворете маята и захарта в топлата вода и оставете да постои за около 5 минути, докато се появи пяна.
В голяма купа смесете брашното и солта. Направете "кладенче" в средата и добавете маята, зехтина и с постоянно разбъркване добавете топлата вода. Замесете тестото.
Оформяне на тестото:
Прехвърлете тестото на повърхност, леко поръсена с брашно, и го месете за около 5-10 минути, докато стане гладко и еластично.
Поставете тестото в намазана със зехтин купа и покрийте с кърпа. Оставете да втаса на топло място за 1-2 часа, докато се удвои обема му.
Приготвяне на соса:
Смесете нарязаните домати, чесън, босилек, риган, сол и черен пипер в купа и ги задушете на тиган в зехтин.
Печене на пицата:
Предварително загрейте фурната на 220°C.
Разточете тестото в желаната форма и го поставете в намазнена тава.
Разпределете соса върху тестото и добавете моцарелата и топинга по ваш вкус.
Печете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути или докато кората стане златиста и хрупкава.
Сервиране:
Извадете пицата от фурната и оставете да постои няколко минути преди да нарежете и сервирате.
Можете да експериментирате с различни теста и топинги, за да създадете пицата по ваш вкус. Насладете се на приготвянето и консумирането на вкусната домашна пица.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 между другото
До коментар #1 от "Последния Софиянец":
Брашното е по-важно от вида на маята.11:46 16.01.2024
3 Зевс
12:21 16.01.2024
4 дядо поп
20:33 16.01.2024