Отидете към основна версия

24 005 75

Бузлуджа попадна в класация на "Гардиън" наред със Статуята на свободата и пирамидите в Гиза

  • бузлуджа-
  • класация-
  • гардиън

От изданието посочват 6 внушителни паметника из целия свят, които пътниците могат да видят отдалече, докато пътуват с кола, влак или кораб

Снимкa: Shutterstock

Монументът на връх Бузлуджа стана част от любопитна класация на „Гардиън“, съобщава presstv.bg. Английското издание изброи шест внушителни паметника из целия свят, които пътниците могат да видят отдалече, докато пътуват с кола, влак или кораб.

„Невъзпят и неясен, този „щаб“ на българската комунистическа партия от 1981 г. несъмнено един ден ще бъде признат за футуристичен шедьовър, а очертанията му по-скоро приличат на огромна самолетна контролна кула – символ на надежда, която човечеството някога е влагало в бетона и технологиите“, отбелязва британската медия.

И коментира, че той стои „като някаква огромна древна глупост на върха на гол 1432-метров връх източно от прохода Шипка в Стара Планина, един същински Стоунхендж, неопетнен от никакви заобикалящи елементи“.

„Гардиън“ коментира също, че плановете са мозайките от 35 тона кобалтово стъкло да се консервират и реставрират за бъдещо отваряне като атракция за посетители.

Останалите обекти в класацията са замъкът Конуи в Уелс, Хаурския мост в Индия, пирамидите в Гиза, Статуята на Свободата и Дърамската катедрала.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 132 гласа.

Свързани новини