Отидете към основна версия

2 163 2

Рецепта на деня: Родопски клин със спанак

  • клин-
  • баница-
  • печиво-
  • спанак-
  • ориз-
  • какво да сготвя

Традиционно печиво от родопския край

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

ЗА ТЕСТОТО

брашно - 300 г; суха мая - 1/3 пакетче; зехтин - 1 с.л.; захар - щипка; сол - щипка; вода - хладка (колкото да стане средно твърдо тесто).

ЗА ПЛЪНКАТА

спанак - 1 връзка около 300 - 400 г (пресен);

олио - 1 с.л.;

ориз - 30 г предварително сварен;

яйца - 2 бр.;

сирене - 150 г;

прясно мляко - 2 - 3 с.л.;

сол - щипка;

олио - за намазване на тигана;

масло - 30 г за намазване на готовия клин.

Начин на приготвяне:

От брашното, сухата мая, захарта, солта, зехтина и малко хладка водичка се замесва средно твърдо тесто. Оставя се да почине около 15 минути.

През това време приготвяме плънката за клина. Спанакът се изчиства и измива. Отцеден се слага в касерола с малко мазнина и се задушава. Трябва да остане на мазнина.

След като изстине към него се прибавят свареният ориз, яйцата, натрошеното сирене, прясното мляко и щипка сол. Сместа се разбърква добре.

Разделяме тестото на две топки - едната да е по-голяма.

Върху набрашнен плот по-голямата топка се разточва на тънък лист и с точилката се прехвърля в намаслен с олио тиган с незалепващо покритие. Краищата на тестения лист трябва да излизат извън тигана.

Разпределяме спаначената плънка върху първия лист и отгоре поставяме внимателно втория.

Напръскваме леко с вода и залепваме краищата на долния лист, за да не излезе плънката при печенето.

Поставяме тигана на загрят котлон. Печем на умерена температура и когато порозовее от долната страна, с помощта на голяма чиния или капак, обръщаме, за да се изпече и от горната. Намазваме обилно с краве масло.

Клинът се сервира топъл, с кисело мляко или айрян, пише gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини