Отидете към основна версия

2 865 17

Проучване разкри какво е унищожило цивилизацията на маите

  • изследване-
  • маи-
  • маите-
  • цивилизация-
  • унищожени-
  • упадък

Изследватели смятат, че промени в климата водят до постепенното разрушаване на столицата на маите

Снимка: Shutterstock

Проучване, проведено от екип учени и публикувано в Nature Communications през юли 2022 г., разкрива възможните причини за упадъка на древния Маяпан, който е бил културната и политическата столица на народа на маите през 13-ти и 14-ти век сл. н. е.

Изследователите заключават, че дългата суша, която засегна региона между 1400 и 1450 г. сл. н. е., може да е послужила като катализатор за верига от негативни събития, довели до граждански вълнения и в крайна сметка до политическия колапс на големия град, пише Блиц.

Експертите посочват, че изменението на климата, включително намалените валежи, е повлияло негативно на земеделските практики и търговските пътища, оказвайки натиск върху населението на Маяпан. В резултат на това хората или са умирали, или са били принудени да напуснат града и да се заселят в по-малки и по-безопасни селища.

Едно от ключовите заключения на проучването е, че продължителната суша е увеличила напрежението между съперничещи фракции, което от своя страна е довело до увеличаване на конфликтите и безредиците. Анализът на човешки останки потвърждава наличието на признаци на травматични наранявания, което показва нарастване на конфликтната ситуация.

„Нашите констатации потвърждават легендарния институционален колапс на Маяпан между 1441 и 1461 г. сл. н. е., следствие от граждански конфликт, воден от политически съперничества и амбиции, който е вписан в социалната памет на народите на Юкатан, доказателства за което са влезли в писмените документи от ранния колониален период“, пишат те изследователи.

Въпреки всички трудности обаче Маяпан успява да оцелее до момента на контакт с Европа в началото на 16 век сл. Хр.

Проучването установява също, че намалените валежи са свързани с увеличаването на конфликтите, а увеличените валежи са свързани с увеличаването на населението. Това показва, че промените в околната среда могат да окажат значително влияние върху развитието на цивилизацията.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Свързани новини