Необходими продукти:
4 броя агнешки котлети; 3-4 клонки розмарин; 3-4 скилидки чесън; 1 с.л. зехтин; 1/2 ч.л. сол; 1/4 ч.л. черен пипер. За гарнитурата: 700 г пресни картофи; 2 глави червен лук; 4-5 скилидки чесън; 1 глава лук шалот; 2 клонки розмарин; 3-4 клонки мащерка; 3 с.л. зехтин; 1 ч.л. сол; 1/2 ч.л. черен пипер.Начин на приготвяне:
Започнете с гарнитурата. В купа сложете нарязаните на едри парчета измити картофи. Добавете обеления лук, разрязан на четири и целите скилидки чесън. Сложете билките и полейте със зехтина. Разбъркайте добре, за да се намаслят всички зеленчуци и овкусете със сол и черен пипер.
Сложете в подходящ съд и печете 40-45 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Извадете котлетите от хладилника поне 30 минути преди готвене. В купичка сложете листенцата розмарин и едро нарязания чесън. Посолете и прибавете зехтина. Намачкайте добре до получаването на паста.
Посолете и подправете котлетите с черен пипер. Намажете котлетите от двете страни.
Загрейте тиган с незалепващо покритие на средно силен огън. Сложете малко зехтин и поставете котлетите в тигана с мазната страна надолу, за да може да се стопи и карамелизира.
Гответе около 3-4 минути, след това гответе 3 минути от едната и 2-3 минути от другата страна в зависимост от дебелината, без да увеличаване котлона. Извадете и оставете да починат за 2-3 минути.
Поднесете котлетите топли с изпечените зеленчуци, пише goodlife.bg.