Едно от традиционните ястия на Лазаровден в някои краища на България е баницата с лапад. По стар обичай много от християните, които вече са се причестили, приготвят баницата с много яйца, сирене и масло.
Продукти:
1 пакет кори за баница (оригиналната рецепта е със седем, разточени възможно най-тънко домашно месени кори) 6 яйца 125 г краве масло шепа брашно 150-200 г сирене 1 ч.л. сода за хляб 1 кофичка кисело мляко 2 големи връзки лапад, измит и нарязан 2-3 с.л. олио или зехтин за намазване на тавата 1 ч.ч. прясно млякоПриготвяне:
1. Върху намазаната и обилно поръсена с брашно тава за печене се подреждат леко намачкани 2 от корите, като между тях се поръсва с разтопеното масло.
2. Плънката се приготвя, като в дълбок съд се намачква сиренето, поръсва се с шепата брашно, добавя се киселото мляко, 5 яйца, содата и нарязания лапад. Разбърква се леко и се ръси върху корите. Отгоре се застила с още 2 кори, между които се поръсва с разтопеното масло. Продължава се до изчерпване на корите и плънката. Най-отгоре се залива с разбитото в чаша прясно мляко и яйце.
3. Пече се във фурната на 180-200 градуса в продължение на 30 минути, пише ladyzone.bg.