Необходими продукти:
пресни ягоди - 300 г;
300 г от компот от праскови;
250 мл сок от ягодов компот;
250 мл сок от прасковен компот;
желатин - 5 г;
олио - 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Почистете ягодите и ги нарежете. В друга купа нарежете на тънко прасковите. Разделете желатина на две и едната част сложете в купичка и го покрийте с вода.
Изчакайте да набъбне, затоплете сока от ягодовия компот и към него прибавете набъбналия желатин.
Бъркайте до пълното му разтваряне. Намазнете малка форма по дъното и стените. Наредете един ред от ягодите и с лъжица сипете два пръста от желатина.
Приберете в хладилник и изчакайте да стегне, но не прекалено. Ягодите не трябва да потъват.
Извадете и наредете още един ред ягоди и отново внимателно сложете два пръста от желатина.
Отново сложете в хладилник и повтаряйте процедурата до изчерпване на ягодите. По същия начин процедирайте и с прасковите.
Когато сте приключили, оставете желето в хладилника за една нощ.
Минете с мокро ножче по стените и го обърнете върху чиния, пише gotvach.bg.