Отидете към основна версия

1 553 17

Илон Мъск: Има 20% вероятност изкуственият интелект да унищожи човечеството

  • илон мъск-
  • изкуствен интелект-
  • мариана тодорова-
  • футуролог

Милиардерът очаква, че до 2026 г. ИИ ще бъде по-умен от всички хора

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Илон Мъск очаква, че до 2026 г. изкуственият интелект ще бъде по-умен от всички хора и че има 20% вероятност да заличи човечеството. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Аргументите на Мъск за това твърдение са доста мъгляви и неубедителни, смята доц. Тодорова. "Защо до 2026 г. и 20% вероятност не става ясно. Предстои скоро да разберем защо. Никога не е случайно, когато той излезе с подобни бомбастични изявления. Илон Мъск знае нещо, което ние не знаем, или просто иска да го огласи в публичното пространство. Това, може би са поредните представени от него "фойерверки", смята тя.

Големите езикови модели напредват доста бързо, но те вече достигат лимита си от гледна точка на своята архитектура, смята футурологът. "Изкуственият интелект е много конкурентоспособен, впечатляващ, дори по-креативен от нас, защото прави невероятни комбинации от данни и ражда брилянтни идеи. По такива критерии той е по-умен от нас, но комплексната интелигентност, която търсим, няма да бъде постигната по този начин", смята Мариана Тодорова.

"Добре е тези червени флагове да се веят, защото това поставя все по-стриктни изисквания към компаниите и налагане на законодателство и рестрикции. Това ни дава механизмите да осмислим и намерим как да контролираме изкуствения интелект, защото и Мъск, и Сам Алтман казват, че всъщност ние вече нямаме начин да контролираме изкуствения интелект", допълни футурологът.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини