Отидете към основна версия

1 439 7

Откриха трите най-стари звезди във Вселената

  • звезди-
  • вселена-
  • млечен път

Първоначално те не са принадлежали на Млечния път

Изследователи от Масачузетския технологичен институт откриха три от най-старите звезди във Вселената, които се намират в съседство с Млечния път, предаде списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS).

Най-старите звезди се намират в ореола на Млечния път, тънък облак от звезди и газ, който обгръща галактическия диск. Според анализа на екипа трите звезди са се образували преди 12-13 милиарда години. Те са обединени в група, наречена SASS (малка нараснала звездна система), което показва, че всяка звезда някога е принадлежала на малка, примитивна галактика, погълната от нарастващия Млечен път.

SASS възниква малко след Големия взрив преди 13,8 милиарда години, когато Вселената се състои предимно от водород и хелий и много малки количества други химически елементи като стронций и барий. Тези древни звезди имат приблизително същия състав.

Така изучаването на SASS може да бъде ключово за разбирането на еволюцията на древните ултра-слаби галактики джуджета. И трите звезди са разположени на различни места в ореола, но разстоянието им от Земята е около 30 хиляди светлинни години (около една трета от диаметъра на диска на Млечния път).

Движението им се случва в обратна посока на останалата част от галактическия диск, което, заедно с необичайния им химичен състав, показва, че първоначално не са принадлежали на Млечния път.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини