Класическата рецепта за паста "Алфредо" е дело на Алфредо ди Лелио, който я измисля през далечната 1914 г. Продуктите са няколко, но достатъчни за едно истински питателно ястие.
Необходими продукти:
500 г паста фетучини или лингуини; 120 г обезсолено масло, нарязано на малки парченца; 230 г прясно настърган пармезан или пекорино; Черен пипер и сол.Начин на приготвяне:
Сварете пастата според указанията на опаковката. Когато е готова, запазете една чаша от водата.
Изсипете ¾ от нея в същия съд, в който сте варили фетучините, и нагласете котлона на средна степен. Бавно добавяйте маслото (по няколко парченца), след което разбъркайте, за да се разтопи добре.Чак тогава сложете малко по малко и останалото.
Същото направете и със сиренето. Накрая трябва да се получи гладък сос.
В него сложете пастата. Разбъркайте я добре и накрая изсипете на тънка струя останалата вода от варенето, ако е необходимо, т.е. сосът е твърде гъст.
Подправете с черен пипер и поднесете веднага, пише vkusotii.dir.bg.