Отидете към основна версия

4 540 13

Кои хора не бива да ядат череши

  • череши-
  • полезно-
  • плодове-
  • плод-
  • здравословно хранене

Черешите са изключително полезен плод с много хранителни вещества

Снимка: Shutterstock

Много хора цяла година чакат този момент - когато отново ще дойде летният сезон на горските плодове и ще могат да се наядат с ягоди, череши, а след това и с малини. И в този момент има скок на отравяния, ротавирусна инфекция, салмонелоза - всичко това лесно може да се прихване чрез ядене на „грешното“ зрънце.

Но в никакъв случай не трябва да се отказвате от удоволствието. Просто трябва да внимавате и да знаете няколко важни неща.

Какви са ползите от черешите?

Вкусни и сладки, черешите са пълни и с полезни вещества. На първо място, черешите са много полезни за тези, които страдат от артериална хипертония, анемия и запек. Освен това помагат за отслабването Сладките череши са нискокалорични плодове. Има само около 50 kcal на 100 g.

Черешите съдържат много витамин С. 100 г от тези плодове покриват приблизително 20% от дневната нужда на организма от аскорбинова киселина. Черешите са с високо съдържание на калий и магнезий, което ги прави полезни за сърцето. А също и фосфор и желязо, полезни за метаболитните процеси и кръвоносната система.

„Червените и бордовите сортове горски плодове съдържат повече витамин А и желязо, розовите сортове съдържат повече витамин С, а белите сортове са по-малко склонни да причиняват алергии“, казват експертите на Роспотребнадзор.

Черешите са полезни за храносмилането: поради високото си съдържание на фибри те са полезни за червата.

Освен това полезни са не само самите плодове, но и дръжките. Запарват се и се пият като чай. Отварата от черешови дръжки насърчава бързата загуба на тегло: тя не само премахва излишната течност от тялото, но и ускорява метаболизма, така че мазнините изгарят по-бързо.

Не трябва да разчитате само на това все пак. Ако просто лежите на дивана, няма да забележите ефекта на изгаряне на мазнини.

Кой не трябва да яде череши?

С всички тези големи предимства черешите имат и недостатъци. Никой - изобщо никой - не трябва да яде повече от 300-400 грама наведнъж и дори това количество може да е достатъчно, за да причини диария. Не трябва да ядете череши след хранене, това може да причини лошо храносмилане и повишено образуване на газове.

Други противопоказанията: Диабет - Хората с диабет не трябва да ядат сладки череши. Алергии - ярките плодове са противопоказани за страдащите от алергии. Остър гастрит с повишена киселинност - в този случай съществува риск от сериозно увреждане на стомаха. Възраст - на децата могат да се дават само плодове без семена. Ако детето погълне кост, това няма да му навреди. Но ако вдиша, последствията могат да бъдат най-ужасни.

Как да ядем череши правилно

Купувайте плодове само там, където можете да поискате от продавача сертификат за качество на черешите и документи за това откъде са донесени. Най-добрият сезон за черешите е от края на юни до края на юли. Ранните череши не са толкова сладки и вкусни, а късните могат да се развалят.

Измийте черешите обилно, но с хладка вода - не е необходимо да ги попарвате с вряла вода. Преди всичко яжте плодове без дръжки: те се развалят по-бързо.

Черешите трябва да се съхраняват в хартиена торбичка в хладилника отделно от ябълките и бананите - близостта до тези плодове ще развали черешите.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини