Last news in Fakti

12 Юни, 2024 15:32 3 169 13

Кои хора не бива да ядат череши

  • череши-
  • полезно-
  • плодове-
  • плод-
  • здравословно хранене

Черешите са изключително полезен плод с много хранителни вещества

Кои хора не бива да ядат череши - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора цяла година чакат този момент - когато отново ще дойде летният сезон на горските плодове и ще могат да се наядат с ягоди, череши, а след това и с малини. И в този момент има скок на отравяния, ротавирусна инфекция, салмонелоза - всичко това лесно може да се прихване чрез ядене на „грешното“ зрънце.

Но в никакъв случай не трябва да се отказвате от удоволствието. Просто трябва да внимавате и да знаете няколко важни неща.

Какви са ползите от черешите?

Вкусни и сладки, черешите са пълни и с полезни вещества. На първо място, черешите са много полезни за тези, които страдат от артериална хипертония, анемия и запек. Освен това помагат за отслабването Сладките череши са нискокалорични плодове. Има само около 50 kcal на 100 g.

Черешите съдържат много витамин С. 100 г от тези плодове покриват приблизително 20% от дневната нужда на организма от аскорбинова киселина. Черешите са с високо съдържание на калий и магнезий, което ги прави полезни за сърцето. А също и фосфор и желязо, полезни за метаболитните процеси и кръвоносната система.

„Червените и бордовите сортове горски плодове съдържат повече витамин А и желязо, розовите сортове съдържат повече витамин С, а белите сортове са по-малко склонни да причиняват алергии“, казват експертите на Роспотребнадзор.

Черешите са полезни за храносмилането: поради високото си съдържание на фибри те са полезни за червата.

Освен това полезни са не само самите плодове, но и дръжките. Запарват се и се пият като чай. Отварата от черешови дръжки насърчава бързата загуба на тегло: тя не само премахва излишната течност от тялото, но и ускорява метаболизма, така че мазнините изгарят по-бързо.

Не трябва да разчитате само на това все пак. Ако просто лежите на дивана, няма да забележите ефекта на изгаряне на мазнини.

Кой не трябва да яде череши?

С всички тези големи предимства черешите имат и недостатъци. Никой - изобщо никой - не трябва да яде повече от 300-400 грама наведнъж и дори това количество може да е достатъчно, за да причини диария. Не трябва да ядете череши след хранене, това може да причини лошо храносмилане и повишено образуване на газове.

Други противопоказанията:

  • Диабет - Хората с диабет не трябва да ядат сладки череши.
  • Алергии - ярките плодове са противопоказани за страдащите от алергии.
  • Остър гастрит с повишена киселинност - в този случай съществува риск от сериозно увреждане на стомаха.
  • Възраст - на децата могат да се дават само плодове без семена. Ако детето погълне кост, това няма да му навреди. Но ако вдиша, последствията могат да бъдат най-ужасни.

Как да ядем череши правилно

Купувайте плодове само там, където можете да поискате от продавача сертификат за качество на черешите и документи за това откъде са донесени. Най-добрият сезон за черешите е от края на юни до края на юли. Ранните череши не са толкова сладки и вкусни, а късните могат да се развалят.

Измийте черешите обилно, но с хладка вода - не е необходимо да ги попарвате с вряла вода. Преди всичко яжте плодове без дръжки: те се развалят по-бързо.

Черешите трябва да се съхраняват в хартиена торбичка в хладилника отделно от ябълките и бананите - близостта до тези плодове ще развали черешите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 7 Отговор
    Тези които нямат десет лева за килограм череши колкото вървят в София.

    Коментиран от #3

  • 2 влък

    6 1 Отговор
    Дръжките на черешите ги хвърлям.
  • 3 Хаха

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Софиянец, няма 10 лева за череши. Голям Виц. А нали искахте да гоните всички несофиянци. Време е да разберете, че всичко което се яде е труд. И то къртовски труд. Я си набери сам килограм череши и да те видя тогава. За останалото да не говорим. Искаш евтини череши, гледаш си череши!
  • 4 Мара тъпото

    12 2 Отговор
    Не вдишвайте семена от череши. Не яжте дръжките!
  • 5 череши с кокали ?

    9 0 Отговор
    "Възраст - на децата могат да се дават само плодове без СЕМЕНА. Ако детето погълне КОСТ..."

    По мое време черешите имаха КОСТИЛКИ и бяха без КОКАЛИ ....

    Абе поне малко се опитайте да схванете базовите критерии за плод.

    Коментиран от #8, #11

  • 6 ЯЖТЕ ЧЕРЕШИ🍒🍒...

    6 0 Отговор
    САМО ВЪВ ФЕРМЕНТИРАЛО СЪСТОЯНИЕ
    ... .40°...🍷...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Изгубени в превода...

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "череши с кокали ?":

    Номер 5, подкрепям Вашият коментар, няма какво повече да се добави!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Как да ядем череши правилно?

    1 0 Отговор
    Първо, качвате се горе на дървото...
  • 11 Горе на черешата

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "череши с кокали ?":

    Превода е от руски, думата "косточка" се превежда и като костица и като костилка, в зависимост от контекста. Вероятно оттам е грешката с електронния преводач, но за чернобилските череши, никога не се знае.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Вече взех да се притеснявам, че съм още жив....Нещо не е наред при мен ли, какво ли???
  • 13 ясно е, като бял ден

    1 0 Отговор
    Отговорът - този, който няма пари.
    Хората плачат за шепа череши, по градините са се родили, а няма кой да ги обере. И естествено, че малкото, които достигат до пазара, са на безбожни цени.
    Гледам възрастните, които са свикнали да си хапват плодове на воля в детството си, направо се разстройват по пазарите.
    Виж децата много не се впечатляват. На тях им дай шоколади, пици, газирани напитки.