Отидете към основна версия

1 081 1

Рецепта на деня: Панакота с черешов сос

  • панакота-
  • череши-
  • крем-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Летен десерт с нежен вкус

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За панакотата:

пълномаслено прясно мляко - 200 мл; сметана - 350 мл (30%); желатин - 7 г; студена вода - 30 мл; захар - 50 г: екстракт от ванилия - 1 ч.л.

За черешовия сос:

череши - 300 г; захар - 100 г; вода - 30 мл; желатин - 7 г; лимонов сок - 1 с.л.

Начин на приготвяне:

В касерола се изсипват прясното мляко, сметаната и захарта. Поставят се на умерен котлон сместа да се сгорещи без да завира.

През това време се накисват 7 г желатин в 30 мл вода, оставя се за около 5-10 мин. След това се стопява на водна баня, оставя се настрана.

След като е сгорещена достатъчно сметаната към нея се прибавя разтопеният желатин, ванилията, разбърква се. Оставя се да се охлади до стайна температура.

Черешите се почистват от костилките.

Поставят се в касерола заедно със захарта и лимоновия сок и се поставят на умерен котлон да заврят за около 10 мин.

Времето се измерва след завиране на сместа. Свалят се от котлона и се пасират до гладък сос. Прецеждат се през фина цедка.

Докато се варят черешите се натопяват другите 7 г желатин в студена вода за 5-10 мин. След това се стопява на водна баня и се прибавя към готовия черешов сос.

Охладената сметана се налива в подходяща чаша под наклон, подпира се в тавичка с домакинска хартия и се оставя в хладилник, докато стегне, може да се ползва и фризер.

След като панакотата е стегнала окончателно се налива охладеният черешов сос. Отново се поставя в хладилник, докато напълно е стегнала сместа. При поднасяне се гарнира със свежа мента, пише gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини