Отидете към основна версия

2 849 6

В планинските гори на Индия откриха същество с червени очи и дълги пръсти СНИМКА

  • индия-
  • гекон-
  • гора

То се оказа представител на нов вид гекон

В планинските гори на Индия беше открито същество с червени очи и дълги пръсти, което се оказа представител на нов вид гекон, пише Daily Mail.

Три люспести животни бяха открити в пещера, която се издига на платото Валпарай на 1400 метра над морското равнище. И трите екземпляра, които се виждали на камъка, се различавали по цвят. Единият мъжки бил покрит с яркожълти петна, докато другият имал матово кафяво петно ​​на опашката си. Женската била най-тъмната от всички, с почти неизразен жълт оттенък на люспите.

Биолозите анализирали ДНК от едното влечуго и установили, че принадлежи към вид, неизвестен досега на науката. Представителите му вече ще се наричат ​​„валпарайски гекони джуджета“. Те се отличават с нетипичен размер за тяхното семейство гущери: могат да достигнат почти 11,5 сантиметра дължина.

В същите гори учените успяха да намерят още четири нови вида гекони. Всички тези влечуги имат много тясно местообитание, което е следствие от тяхната еволюция. Резултатите от изследването на тропическите вечнозелени гори в Индия са публикувани в списание Zootaxa.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини