20 Юни, 2024 21:45 2 848 6

В планинските гори на Индия откриха същество с червени очи и дълги пръсти СНИМКА

  • индия-
  • гекон-
  • гора

То се оказа представител на нов вид гекон

В планинските гори на Индия беше открито същество с червени очи и дълги пръсти, което се оказа представител на нов вид гекон, пише Daily Mail.

Три люспести животни бяха открити в пещера, която се издига на платото Валпарай на 1400 метра над морското равнище. И трите екземпляра, които се виждали на камъка, се различавали по цвят. Единият мъжки бил покрит с яркожълти петна, докато другият имал матово кафяво петно ​​на опашката си. Женската била най-тъмната от всички, с почти неизразен жълт оттенък на люспите.

Биолозите анализирали ДНК от едното влечуго и установили, че принадлежи към вид, неизвестен досега на науката. Представителите му вече ще се наричат ​​„валпарайски гекони джуджета“. Те се отличават с нетипичен размер за тяхното семейство гущери: могат да достигнат почти 11,5 сантиметра дължина.

В същите гори учените успяха да намерят още четири нови вида гекони. Всички тези влечуги имат много тясно местообитание, което е следствие от тяхната еволюция. Резултатите от изследването на тропическите вечнозелени гори в Индия са публикувани в списание Zootaxa.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мую

    1 0 Отговор
    ФизЕрЕтЕ са ваксинирали некой прилеп, а я си помислиф, че дУю се е пА налюскАл и драпа да докопа домашарката!
  • 2 рептилог

    4 2 Отговор
    Прилича на Денков.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДСБ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "рептилог":

    И на генерал Наско
  • 5 даскалицата

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "рептилог":

    Херпетолог, а не рептилог, тролеи!
  • 6 Па я помислих

    1 0 Отговор
    че са открили брат ми, оня е от врача и очите му са постоянно червени и има длъги пръсти за да не може да пуска чашата. От 4 или 5 дена се не е прибирал, та си помислих, че са го намериле