Отидете към основна версия

1 144 15

Китайският луноход донесе проби от обратната страна на Луната (ВИДЕО)

  • китай-
  • космически апарат-
  • луна-
  • луноход-
  • проби

Космическият апарат „Чанъе-6“ се завърна на Земята след 53-дневна мисия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайският космически апарат „Чанъе-6“, който носи проби от обратната страна на Луната, се завърна на Земята днес след тежка 53-дневна мисия, която е първата по рода си в света, съобщава АФП.

Поради своята сложност това е един от най-амбициозните космически проекти на Китай, провеждани някога. Мисията „Чанъе-6“ се състои от орбитален, спускаем и подемен модули, както и такъв за връщане. Апаратът се приземи днес в пустинен район в Северен Китай.

Тъмната страна на Луната е рядко изследван регион. Нарича се така, защото е невидима от Земята. Тя е многообещаваща за научни изследвания, тъй като назъбеният ѝ релеф е по-малко загладен от древните потоци лава, отколкото тези на гледащата към Земята страна на Луната.

На 4 юни подемният модул извърши първото в историята успешно излитане от обратната страна на Луната, за да достави събраните проби в модула, чакащ в лунна орбита. Оттам пробите потеглиха към Земята с модула за връщане.

Операцията наистина е била изключително техническа и деликатна. Цялата мисия изискваше използването на китайски ретранслационен спътник, за да могат да се предават комуникационните сигнали от Земята до обратната страна на Луната в двете посоки.

През последните тридесет години Китай разви значително космическите си програми, като вложи милиарди евро в сектора в опит да настигне в тази сфера САЩ, Русия и Европа, отбелязва БТА.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини