Редовното размразяване на хладилника ще удължи живота на оборудването и ще избегне внезапни повреди, казва Никита Парашчук, младши изследовател в Лабораторията по теоретични и приложни нанотехнологии на Държавния университет по образование, пред NEWS.ru. Той отбеляза, че съвременните модели са оборудвани със системи за автоматично размразяване.
Образуването на лед по стените на фризера намалява полезния обем и ефективността на охлаждане, което води до увеличаване на консумацията на енергия и износване на уреда. Съвременните модели хладилници често са оборудвани със системи за автоматично размразяване, наречени например No Frost или Frost Free, пояснява експертът.
Преди размразяване, казва той, трябва да изключите уреда от електрическата мрежа, да извадите всички храни и преносимите рафтове. Експертът добави, че е по-добре да оставите храната на хладно място и да оставите вратите на хладилника и фризера отворени. Парашчук подчерта, че за да се ускори процесът, във фризера и хладилника могат да се поставят съдове с гореща вода, като се избягва контактът с пластмасовите части на хладилника.
Отстранете разтопената вода с кърпа. След като ледът се разтопи напълно, избършете всички повърхности, оставете ги да изсъхнат и включете уреда отново.
Изстъргването на леда без пълно размразяване е временна мярка, която не решава проблема напълно. Освен това този метод може да повреди вътрешните повърхности на фризера, особено когато се използват остри предмети, заключи Парасчук.
Диетологът Кристина Войт по-рано заяви, че в хладилника често се прибира несготвена храна, като по този начин се нарушава неговият микроклимат. Според нея това може да доведе до появата на бактерии. Тя допълни, че неправилното съхранение може да доведе до повреди в уредите и здравословни проблеми.